Zama cu rantas, autentic ardeleneasca, vioaie si saltareata, alcatuita dupa retete din batrani. E drept, ca este cam schioapa, adaptata fiind la avatarurile postului. Ce-i lipseste…pai cum ce-i lipseste…afumatura-i lipseste, unde s-a mai vazut zama cu rantas fara afumatura. Dar, cum spuneam mai devreme, este adaptata postului, cum scapam de el, savarsim impreuna o zama intreaga, cu tot cu afumatura si vedem atunci cum se traieste…zama, ceapa faramata pe marginea mesei, no, ce mai, alt fainosag! Acum, hai sa vedem alcatuirea.
Ingrediente:
½ kg fasole verde
2 morcovi
2 cartofi
1 dovlecel
1 ceapa
3 rosii
80 g unt
1 lingurita de otet
1 lingurita zahar
½ lingura faina
1 legatura patrunjel verde
Sare
Piper
Mod de preparare:
Cureti ceapa, cartofii, dovlecelul, fasolea verde si morcovii, tai ceapa si morcovii marunt, cartofii, dovlecelul bucati si le pui la fiert in doi litri de apa cu un praf de sare. Atunci cand legumele sunt pe jumatate fierte, adaugi fasolea verde taiata bucati si continui fierberea inca 20 minute.
Alaturat intr-o tigaie, topesti untul, adaugi jumatatea de lingura de faina, amesteci pentru omogenizare si apoi stingi cu un polonic de zeama de legume. Decojesti rosiile, scoti semintele, le tai bucati si le adaugi in sos. Continui fierberea sosului pana se reduce si ingroasa.
Adaugi sosul in ciorba, continui fierberea 20 minute pana ce legumele sunt bine fierte, asezonezi cu sare, zahar si piper, acresti cu otet si la final presari verdeata tocata.
Lasi 15 minute la odihna sa se patrunda de aroma. Se serveste simpla sau cu smantana si e foarte, foarte faina.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare