[quote style=”1″]Ca orice alt lucru bun, ciorbei in general vorbind, i se pierde originea in negura veacurilor. Varianta de fata, de care astazi vorbim, poarta numele original de Avgolemono, de la cele doua ingrediente de baza, specifice gastronomiei Elladei si atat de dragi grecilor, respectiv, ouale si lamaia. Numai ca, “migrand” ciorba asta prin sudul Evropei, a ajuns in mod inevitabil si la noi, unde romanasii nostri, inventivi nevoie mare, au adus oaresce modificari de substanta. Cred ca primii “modificatori” au fost moldovenii, altfel nu se explica prezenta smantanii in compozitia ciorbei, stiut fiind faptul ca moldovenii pun smantana in orice. Si bine fac! Astfel ca, astazi vorbim de o Ciorba a la grec, de pui si cu smantana, in ea ramane fibra Elladei, dar capata textura noastra matasoasa, cum zice moldoveanu’…Vorba dulce…in cazul nostru ciorba innobilata cu smantana. Ai, destul cu saga, sa videm ci ni trebe, bre…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 piept de pasare de 7-800 g
- 2 morcovi
- 1 radacina patrunjel mare
- 150 g telina radacina
- 1 lingurita piper boabe negru
- 200 ml smantana grasa
- 3 galbenusuri ou
- 60 gr orez
- 2 lamai
- 2 lingurite sare
- 3 linguri ulei
- 2 fire marar
[/list]
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui bine, il parlim, apoi il portionam bucati mari si il punem la fiert intr-o oala cu 2 litri jumate de apa si piperul boabe. Spumuim de cate ori este nevoie.
Curatam si spalam legumele, le taiem (exceptand 1 morcov) si le adaugam peste carnea de pasare. Asezonam din sare. Fierbem aproximativ 40 minute
Cand e bine fiarta carnea strecuram supa. Carnea de pui o dam jos de pe oase si o taiem fasii.
Separat punem la fiert orezul cu multa apa si sare, il fierbem cam 10 minute, amestecam des sa nu se lipeasca.
Intr-o tigaie punem la calit morcovul ramas taiat felii subtiri, in 3 linguri de ulei. Dupa ce sotem stingem cu supa strecurata si fasiile de carnita, apoi adaugam peste supa.
Dam focul la mic sub oala ca sa nu mai clocoteasca.
Intr-un bol incapator batem bine galbenusurile si apoi adaugam smantana, batem pana se incorporeaza total. Adaugam pe rand cateva polonice de supa fierbinte (5-6) peste acest amestec si amestecam cu telul dupa fiecare polonic ca sa nu se “branzeasca” compozitia. Turnam totul in oala cu supa, incet si amestecand tot timpul in supa.
Adaugam orezul fiert si scurs. Asezonam cu sucul de lamaie (punem prima data sucul de la jumatate de lamaie si apoi verificam daca mai trebuie).
Asezonam, de data asta final, din sare.
Lasam pe foc mic inca 10 minute sa capete consistenta ciorba (de la galbenusuri), apoi stingem focul si presaram marar tocat.
Inca 10 minute sa se patrunda de arome. Servim fierbinte.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare