[quote style=”1″]Marturisesc ca intotdeauna am privit cu interes gastronomia chineza, multitudinea de feluri pregatite din ingrediente diverese, traditia milenara in combinarea acestora, precum si dozele de condimente savant calculate. Una dintre aceste combinatii se regaseste si in reteta Puiului cu sos dulce acrisor, absolut uluitor prin mix-ul de arome, obtinut prin combinarea ananasului cu legume obisnuite, ardei gras, ceapa si morcov. Preparatul vine din vestul Chinei, insa si-a gasit consacrarea internationala cu mult timp in urma. Un aspect foarte interesant este ca poate fi folosita fie carne de pui fie carne de porc. Povestim astazi despre varianta cu pui, nu neaparat pentru ca ar fi mai gustoasa, ci pentru simplul motiv ca…s-a intamplat sa am un piept de pasare la indemana si asta am folosit.
Putem pregati sosul dulce acrisor in casa, avem la indemana si varianta industrializata pentru comozi, insa, apreciez eu ca varianta casnica este mai savuroasa. Nu este mai putin adevarat ca preparatul are calorii destule, ei…nu-i chiar o bomba calorica, cel mult o grenada…dar oricum, asta este, cei care sunt sensibili la numarul de calorii, trebuie sa fie in cunostinta de cauza. Prin urmare, cunoscand acum totul despre preparat, haideti sa vedem ce ne trebuie…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 piept de pui dezosat si fara piele
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei gras rosu
- 1 ceapa
- 4-5 inele ananas din conserva
- 1 morcov
- 4-5 rondele de ghimbir
- 100 g zahar
- 2 linguri faina de porumb
- piper
- sare
- 2 linguri otet din vin rosu
- 3 linguri ketchup
- ulei
- 1 cutie rosii in bulion
[/list]
Mod de preparare:
Portionam pieptul de pui in fasii si il rumenim uniform in tigaie. Scoatem bucatile rumenite pe un servet absorbant si le lasam la odihna.
Pentru sosul dulce-acrisor, punem intr-un ibric mai mare zaharul, otetul si 150 ml de apa. Adaugam apoi, batand bine cu un tel, faina de porumb. Punem si pulpa de rosii (passata). Amestecam continuu, pe foc mediu, lasam pana ajunge la temperatura de fierbere, iar sosul si-a schimbat consistenta. Adaugam ketchup-ul si omogenizam.
Alaturat, in wok, punem doua linguri de ulei si adaugam ghimbirul, curatat si taiat marunt. Adaugam ceapa tocata, si morcovul, taiat subtire. Adaugam ardeii grasi, taiati bucatele, si ananasul taiat marunt.
Pasam compozitia in blender, apoi adaugam sosul dulce acrisor peste legume.
Se amesteca compozitia cu bucatile de carne rumenite, se asezoneaza din sare si piper si se serveste fierbinte, cu o garnitura de orez simplu (fiert cu apa si sare).
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare