Ingrediente:
1 piept de pui dezosat cam de ½ kg
50 ml ulei de masline
100 g unt
5-6 catei de usturoi
Sare
Piper negru si piper alb
1 lingura zahar brun, ca-i mai fain!
1 lingura otet balsamic
1 lamaie de zeama
4 legaturi potrivite de patrunjel verde
150 ml de vin alb sec ( de preferat Sauvignon Blanc)
Paine neagra sau lipie
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spala, curatam pielitele, taiem in bucati diferite, unele mai mari, unele mai mici. Se dau la scurs pe un prosop absorbant. Atunci cand carnea s-a uscat, presari sare si piperul alb, ungem cu unt, si dam la frigider 10-15 minute.
Intr-un vas mai mic, de preferinta bol, alcatuim sosul de Sauvignon Blanc, …adica de vin. Untul ramas il topim, adaugam vinul, sarea, piperul negru acum, zaharul, otetul si zeama de lamai, il lasam sa se reduca, amestecand constant. Cand s-a redus, adaugam usturoiul tocat marunt, sa faca schimb de arome.
Cu ajutorul unei tigai, fara sa-i cerem voie, incingem ceva ulei si rumenim pieptul (pe care am avut deja grija sa-l scoatem din frigider), pana capata o apetisanta culoare aurie. Daca am reusit sa nimerim culoarea de prima data, rasturnam bucatile intr-un vas termorezistent, adaugam sosul de vin si amestecam cu patrujelul tocat fin.
Servim puiul cu paine neagra prajita sau cu lipie.