Ingrediente:
300 g orez
2 kg de cartofi
750 ml de apa
1 ceapa
1 legatura ceapa verde
1 ardei gras
1 morcov
5 rosii
1 cub de concentrat de legume
1 lingura de patrunjel verde, tocat
1 lingura de marar verde, tocat
6 linguri ulei pentru prajit
20 g margarina vegetala, pentru uns tava
Ingrediente pentru sos:
1 lingurita boia de ardei
1 lingurita de piper, macinat
1 lingurita de busuioc, tocat
1 lingurita de oregano, tocat
2 linguri pasta de tomate
250 ml vin alb
Mod de preparare:
1. Tocati ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Tocati ceapa uscata si adaugati-o peste ceapa verde. Decojiti rosiile cu ajutorul unui cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le si puneti-le intr-un bol.
2. Tocati morcovul si adaugati-l si pe acesta intr-un bol. Tocati ardeiul gras, marunt, si adaugati-l intr-un bol. In final, tocati mararul si patrunjelul si puneti-le deoparte pe farfurioare. In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti prepara umplutura de orez cu legume.
3. Intr-o tigaie adanca, turnati uleiul si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati morcovul si ardeiul gras, si rumeniti totul 2 minute.
4. Adaugati apoi si rosiile, concentratul de legume si mai fierbeti toate legumele 2-3 minute. Adaugati orezul si amestecati bine. Turnati cei 750 ml de apa in tigaie, adaugati sarea si piperul, dupa care lasati sa fiarba la foc mic, 20-25 de minute.
5. Dupa ce a fiert orezul, adaugati mararul si patrunjelul, amestecati si stingeti focul. Lasati-l sa se racoreasca si pregatiti cartofii. Curatati si taiati cartofii felii subtiri pe lungime si lasati-i deoparte intr-un bol.
6. Intr-o tigaie puneti ulei din belsug si adaugati cartofii sa se rumeneasca pana cand capata o culoare aurie. Dupa ce s-au rumenit, scoateti-i la scurs, intr-o strecuratoare.
7. Cat se scurg cartofii preparati sosul. Puneti intr-un bol pasta de tomate. Adaugati vinul. Adaugati condimentele si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.
8. Intr-o tava adaugati un cub de margarina vegetala si ungeti bine tava, dupa care asezati primul strat de cartofi.
9. Peste cartofi adaugati orezul cu legume si intindeti-l uniform pe intreaga suprafata. Puneti si urmatorul strat de cartofi, peste care adaugati sosul, cu o lingura, pana se acopera uniform intreaga suprafata.
10. Introduceti tava la cuptor si lasati sa se coaca la 200 de grade, timp de 25-30 de minute, pana se rumeneste la suprafata.
Dupa ce s-a facut, o scoateti si o lasati sa se racoreasca 10 minute.