
[quote style=”1″]Unul din preparatele tare dragi mie, Chiftelute marinate reprezinta intr-un fel chintesenta preparatelor traditionale romanesti, binenteles cu sorgintea turceasca bine cunoscuta, insa adaptata de noi cu mult timp in urma. Tocatura si prajeala in acelasi timp in ceea ce priveste chiftelutele, scaldate in sos gustos si matasos si alaturate langa o garnitura de piure de cartof, oare ce poate fi mai bun? Nu este oricum o reteta fixa, stabila, asa ca, in ceea ce priveste preparatul este loc, slava Domnului de improvizatie. Cu greu, asta se vede numai dupa incercari repetate poti obtine acelasi gust de fiecare data, insa, cred eu, asta este si farmecul retetei, practic niciodata nu stii la ce sa te astepti. Chiar si asa, va spuneam ca ramane o reteta de baza in gastronomia noastra, prin urmare, haidem sa vedem cu o preparam. Pentru inceput, sa ne aruncam ochii pe ingredientele necesare…[/quote]
Ingrediente:
Pentru chiftele:
[list style=”check”]
- 1 kg carne tocata
- 1 ceapa,
- 2 ou?,
- 1/2 legatura patrunjel,
- 1/2 legatura marar,
- sare,
- piper,
- fain?
- ulei pentru prajit.
Pentru sos:
- O cutie de rosii in suc propriu,
- 1 ceapa
- 1 capatana de usturoi
- ½ lingurita de ardei iute tocat
- 2 linguri de otet din vin alb
- 1 linguri de zahar
- 2 foi de dafin,
- 1 linguri?? boabe de piper (optional),
- Patrunjel verde
- Marar verde
- 2 linguri de ulei,
- sare.
[/list]
Mod de preparare:
Ca la orice preparat cumsecade, incepem cu inceputul, adica cu “fabricarea chiftelelor”. Exista diverse oportunitati in obtinerea carnii tocate, ca si materie prima, insa eu, dupa o lunga si amara experienta, am optat pentru tocarea carnii loco, adica cu “manu proprio” asta pentru a evita ingerinta diverselor componente straine de carne in tocatura…sorici, zgarciuri, sau ce mai vara comerciantii nostri prin carnea tocata. Asadar 1 kg carne curata, o tocam apoi (fiind siguri de ce avem in tocatura), curatam si tocam ceapa, amestecam cu ouale batute, cu verdeata, sare si piper, formam chiftelele si le prajim cuvincios in ulei, scotandu-le cand sunt gata pe un servet de hartie absorbant, pentru a-si lepada excesul de ulei. Buuun, jumate de treaba-i gata!
Urmeaza sosul, alcatuire nu prea grea, dar trebuie si aici atentie.
Asadar,
Ceapa curata si tocata, impreuna cu usturoiul zdrobit si ardeiul iute, le calim rapid in ulei. Stingem calitura cu rosiile in bulion tocate si ele, apoi cu grija, adaugam otetul si lasam sa se reduca 25 minute pe aragaz amestecand ori de cate ori este necesar. Eventual daca scade prea mult, completam din apa. A venit si momentul adaugarii chiftelelor in sos, le adaugam, asezonam din verdeata tocata si lasam sa mai forfotesca vre-o 5 minute la foc mic.
Asta-i cam tot, insa nu-i suficient. Ca sa fie treaba buna, spre foarte buna, trebuie sa alaturam Chiftelutelor marinate un piure de cartof, care-l vom prepara separat.
Asa ca, grija la temporizare, odata cu chiftelele, puneti la foc si cartofii. Sau, cum va spuneam in preabulul povestii noastre, improvizati o alta garnitura.
Daca mai alaturam langa si un pahar de vin, cred ca se prefigureaza o masa reusita.
Succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare