• Contact
duminică, 15, iunie 2025
No Result
View All Result
ProBraila
28 °c
Ro
29 ° S
29 ° D
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Lifestyle

Imam Baialdi

08/05/2013
in Lifestyle
Timp de citire:3 mins read
A A
0
Imam Baialdi
0
Distribuiri
2
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp

Imam Baialdi

[quote style=”1″]Deliciu autentic turcesc, adevarata bijuterie gastronomica, atat de maiastru alcatuita incat, de-a lungul vremii nu s-a putut nimic schimba in compozitia ei. Fireste, diversi “inventatori” au incercat repetat sa-i mai adauge cate ceva, ca asa-i omu’ daca nu pune ceva in plus face raie pe mate, ba carnuri diverse, ba oaresce lactate, cica si tocatura de carne si lactatele tot spre turci ar bate, numai ca osteneala a fost zadarnica, ce-a iesit a fost departe de original, asa ca nu va recomand sa imbogatiti in nici un fel reteta, pentru ca va iesi un rahat (dar nu de cel turcesc). Aferim brenauzi!

ArticoleSimilare

A fost aprobat actul normativ prin care se prelungește limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază și adaugă noi produse la lista existentă

Luna aceasta, în județul Brăila vor fi distribuite 15.894 pachete cu alimente acordate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate

Deputatul Popa îi asigură pe legumicultorii din Vișani de sprijinul său necondiționat

Imam Baialdi s-ar zice pre limba valahiceasca cum ca “Imamul a strigat” de uimire cred eu, atunci cand a simtit minunea pe limba. Venind turcii peste noi, cu tot cu imam, asezati fiind in raiaua Brailei, megiesii nu au intarziat prea mult spre a deprinde taina si a incepe a savarsi “minunea”. Numa ca ei nu au mai strigat, ci au tras gospodareste la falci, ridicand in gand osanale celui care a “furat” mestesugul alcatuirii. De-a lungul vremii, mestesugul s-a tras si catre cuhniile manastiresti, alcatuire de post fiind, insa in targul Brailei, locanta serioasa fara tocmeala de vinete si rosii nu exista, ca nu veneau targovetii, se duceau pe la altii.

Dupa atata vorbaraie pe stomacu’ gol, haidem sa vedem impreuna ce ne trebuie spre a tocmi alcatuirea asta…[/quote]

Ingrediente:

[list style=”check”]

  • 1 ½ kg vinete ingredient de baza

Umplutura:

  • 2 cepe
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 ardei grasi
  • 3 capatani de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 felie telina
  • 1 lamaie
  • O mana de varza tocata

Sosul:

  • 1 kg rosii coapte
  • 200 ml ulei extravirgin de masline
  • 1 ardei iute, da’ iute, nu de cel lesinat
  • Piper
  • Sare

[/list]

Mod de preparare:

Vinete…si nu de orice fel, lungi si coapte cam o oca si jumatate…

Totusi sa zicem mai actual, ca nu toata lumea stie ce-i aia oca…

Spunem un scurt Doamne-ajuta si ne luam de treaba…

Spalam vinetele si taiem coada, le crestam nu foarte adanc, apoi le injumatatim. Oparim vinetele scurt, presaram cu sare si zeama de lamaie si le punem la tescuit intre doua funduri de lemn, sa curga toata zama amaruie din ele.

Curatam apoi cepele, ardeii grasi, patrunjelul, morcovii si varza si le tocam marunt, asa, sa ne mai treaca de urat, pana se scurg vinetele. Calim tocatura asta in 100 ml ulei de masline si apoi lasam la odihna o vreme. Nu calim si usturoiul.

Asezam apoi vinetele, intr-o tava rostuita din vreme, si indesam calitura asta, acum punem si cateii de usturoi taiati in doua, asa, numa’ sa sufere, dregem din sare si din piper.

Curatam rosiile de pielita si le dam prin sita, adaugand la ele uleiul ramas si ardeiul iute tocat marunt. Adaugam pe langa vinete.

Punem tava in cuptor acoperita, sa fiarba inabusit o jumatate de ora, apoi descoperim si lasam sa se patrunda toate cele ce le-am adaugat in tocmeala noastra.

Ca sa-i mai luam de suferinta, ca ardeiul cel tocat e tare iute, bateti un iaurt gras si amestecati cu menta tocata, asezati pe langa vanata si apoi mai respirati din cand in cand, altfel va sufocati.

Si acuma, apare nota noastra romaneasca adusa retetei, cinstea cuvenita, culmea vin rosu sau rose, anume Merlot-ul de Niculitel, eu am folosit unul vechi de 4 ani, cine a gustat…si au gustat destui din alcatuire, sa puna marturie cum a fost.

S-aveti pofta!

 

Sursa: Retete Culinare

Etichete: ardeiceapaiutelamaiemaslinemorcovpatrunjelpiperretetareteterosiisaretelinauleiusturoivarzavinete
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • Arestat preventiv pentru conducerea unui autovehicul având o alcoolemie de 3,23 g/l alcool pur în sânge 15/06/2025
  • Peste 40 de sancțiuni aplicate de polițiștii Serviciului Rutier 15/06/2025
  • Video: Razii de amploare sâmbătă seara 15/06/2025
  • Reprezentanta județului Brăila s-a clasat pe locul 2 la Campionatul Național de Fotbal Unificat în 7 fete 15/06/2025
  • ”BOOM BOOM” și ”Princess”, câștigătorii ediției a X-a a Concursului național ”Majorette Fest Dance” de la Brăila 15/06/2025
  • Locuri de muncă vacante în județul Brăila 15/06/2025
  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Go to mobile version