Lifestyle

Tocanita traditionala cu ceapa verde

Tocanita traditionala cu ceapa verde

Tocanita traditionala cu ceapa verde

[quote style=”1″]Tocanita cu ceapa verde era la inceputuri, asta adica pe la inceputul secolului trecut, un preparat traditional romanesc, ajuns mai tarziu clasic, mancarica pe care gospodinele, dar mai ales gospodarii abia asteptau sa o savureze la inceputul verii. Si cum ne apropiem de vara calendaristica, oficial fireste, pentru ca vara a inceput sa fie mai din vreme, am cugetat ca-i bine sa preparam o Tocanita cu ceapa verde traditionala, din ceapa de aceea de pe camp, nu de solar, nu de plastic, nu de azotat sau de ce Doamne iarta-ma mai pun vajnicii nostri gospodari agricoli pe langa verdeturi. Asta numai ca sa aiba aroma de odinioara, pentru ca de aromele astea cosmopolite m-am cam acrit. Da asta-i alta poveste… Deci Tocanita cu ceapa verde, cu o lingura de mamaliguta, parca-ti mai vine sa traiesti! Proaspata si sprintara ca o zi de primavara! No, c-am inceput sa vorbesc si-n rime! Da, pana una-alta, hai sa vedem cam ce avem nevoie, de-o tocanita…[/quote]

Ingrediente:

[list style=”check”]

  • 1 kg carne (eu am apreciat de purcel)
  • 2-3 cepe uscate
  • 5 legaturi ceapa verde
  • 1 capatana de usturoi sau o legatura verde
  • 1 cutie rosii in suc propriu
  • 2 ardei kapia rosii
  • 150 ml Aligote (vin alb)
  • Ulei
  • 1 legatura de marar verde
  • 1 legatura patrunjel verde
  • Sare
  • Piper

[/list]

Mod de preparare:

Nu ne repezim la carne imediat, ci o luam usurel, delicat, o impartim in bucatele mici, pret de-o imbucatura. Curatam legumele, adica ceapa, ardeii kapia, usturoiul, dupa care cu ochii la sticla de Aligote asezam cuvincios carnea la rumenit intr-o tigaie de care ne-am ingrijit in prelabil. Cand s-a rumenit adaugam ceapa uscata tocata si usturoiul, lasam sa se caleasca impreuna apoi stingem cu un pahar de vin. Va spuneam mai inainte sa fiti cu ochii pe sticla de vin! Treimea-i de la Dumnezeu, asa ca puteti gusta si voi, pret de vre-o doua guri, asa! Si lasam la fiert inabusit toata minunea pana cand este carnea aproape gata, daca scade prea mult, mai completam cu vin, da sa stiti ca treaba cu Treimea si Doamne-Doamne merge numai o data!

Ca sa nu ne plictisim intre timp, asa tot trece timpul, ne facem de lucru tocand rosiile din conserva, asisderi ceapa verde si usturoiul (daca-i de-al verde) si panditi un moment prielnic ca sa adaugati toata tocatura asta in oala. Eventual mai putem adauga putin vin la fiert daca traim cu impresia ca nu este suficienta zeama. Lasam sa se patrunda in clocot pret de vre-o 15 minute.

In principiu-i cam gata, numa’ ca pentru desavarsire parca-i mai bine sa varam si la cuptor putin tocana, sa scada cuvincios, apoi dupa ce a scazut asezonam din sare si piper si…si ne-apucam de mamaliga fratilor, ca acusi e gata si ne cam ploua-n gura de pofte.

Intovarasita de vin si mamaliguta, nu cred ca exista in perioada asta mancarica mai gustoasa.

Hai, la treaba si pofta buna!

 

Sursa: Retete Culinare

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.