M-i s-a legat mana de ceva fasole si nu stiam ce sa fac cu ea. Nu era nici foarte multa, dar nici putina, asa ca, am chibzuit putin si mi-a venit ideea: Iahnie de fasole! Suntem tot pe drumu’ ala “vegetal” tare drag mie, stiu ca-i tare faina la gust, se face relativ repede, asa ca nu am mai ezitat si am purces la lucru.
Ingrediente:
Fasole, cam jumate de oca (500 g)
2 cepe potrivite
1 morcovi
1 ardei gras rosu
patrunjel verde, marar verde
5-6 linguri de ulei
300 ml suc de rosii
cimbru
Sare, piper, delikat
Mod de preparare:
Nu va mai spun in detaliu pregatirea fasolelor, stiti deja, lasate decusera la muiat…ca la Bors de fasole, atata doar ca trebuie sa ne limitam la tehnica de fierbere. Pregateala-i alta mancare de peste, …pardon, de fasole! No, fain, avem de acum cred, fasolea fiarta…pana sa alcatuim prajeala, vedem ce ne mai trebuie pe langa fasole…
Alcatuirea se savarseste diferit de Ciorba de fasole…cu afumatura …doar in ultimele etape, alea esentiale, astfel ca, dupa ce am savarsit calitura, o amestecam frumos cu restul de fasole si o asezonam cu sare, piper, cimbru, marar si patrunjel verde. Fireste, fiind de post, e si fara afumatura, motiv de mare tristete pentru mine, insa…probabil, voi supravietui incercarii!
Asezam intr-un vas termorezistent fasolea, varam ici-colea cate o frunzulita de dafin, presaram boabe de piper pe deasupra, si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade.
Lasam sa se reduca 35-40 minute, timp in care pregatim cuvenita tovarasie pentru fasole, gogosari, salate de cruditati, mix-uri de muraturi, etc.
Iahnia este gata cand a scazut cuvincios, deja miroase in toata bucataria si abia iti mai stapanesti poftele. Nu uita ca-i mai buna a doua zi, rece cu o ceapa alaturi.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare