
[quote style=”1″]Nu sunt inca hotarat cum sa-i spun, Bors de fasole cu loboda, sau Bors de fasole concentrat cu sanatate, pentru ca loboda, dintre ierburile de sezon este bogata si in vitamine si in antioxidanti. No, sa nu-mi spuneti ca oricum la fierbere se distrug si vitaminele si antioxidantii, ca am fost precaut, am adaugat loboda cu 2 minute inainte sa sting focul, asa ca nu s-a pierdut prea mult. Dar oricum, o putem face eventual si salata, daca vrem, da’ nu-i cazul aici, acum povestim despre bors. Si cine nu stie de borsu’ asta? Cred ca asta-i un bors de cand lumea, romanesc neaos, bun si cald, bun si rece, ca dupa inima romanului. Este adevarat ca-ti trebuie mestesug in alcatuire, povesteam mai in alta reteta cum alegem fasolea, cum o fierbem…vezi Bors de fasole, aici folosim numai zarzavaturi de sezon, proaspete de troznesc in dinti, asa ca nu-i chiar floare la ureche. Da’ nici greu tare nu-i!
Bun, acum stim cam cu ce se “mananca” asa ca, sa vedem cu ce grijim de-un bors ca asta…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- ½ kg fasole
- 1 morcov nou
- 1 radacina de patrunjel
- 1 ardei gras
- 1 legatura ceapa verde
- 1 felie radacina telina
- 1 legatura zdravana loboda
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 legatura leustean verde
- 1 ramurica de cimbru
- 1 litru de bors de putina
- Ulei
- Sare
- Piper
[/list]
Mod de preparare:
Cum am mai povestit, fierbem fasolea in 3 ape. Acum stim cu totii cum se face asta!
Cat boabele clocotesc vartos, aaa, gata v-ati prins, fireste curatam legumele, asta asa, ca sa mai treaca timpul, nu? Dupa ce le curatam, le tocam marunt, adaugam peste fasole impreuna cu 2-3 linguri ulei si lasam sa fiarba zama cam 35 minute.
Gustam din vreme-n vreme, sa verificam boabele de fasole, atunci cand sunt aproape fierte, asezonam din sare si piper, acrim din bors si adaugam verdeturile tocate marunt (loboda, patrunjelul verde).
Lasam sa mai clocoteasca 10 minute, presaram leusteanul tocat (nu va zgarciti la leustean, borsu’ fara leustean, e ca nunta fara lautari), hop si ramurica de cimbru si pecetluim cu capacul borsul, lasand la odihna 30 minute.
Nici nu stiu cum sa va spun, e bun si in ziua savarsirii, dar plinul de aroma il are abia a doua zi, rece, c-o ceapa sfaramata langa farfurie si poate nu va vine sa credeti, mamaliguta de-o zi fripta pe tabla.
Incercati, n-o sa va para rau.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare