[quote style=”1″]Din ciclul “Nici o masa fara peste” sau “Pestele…un aliment complex…” ziceri pe care, cei cu oaresce vechime in viata le stiu bine, povestim astazi despre Borsul de chefal. Cum in ceea ce ma priveste, rare sunt duminicile in care nu prepar ceva peste, m-am hotarat sa jertfesc pe altarul culinar un chefal si anume sa prepar un Bors de chefal, asa cum am vazut cu multa vreme in urma la o cherhana de pe malul marii. No, sa nu va asteptati sa-l gasiti prin alte parti decat in magazine, cu exeptia celor care mai intind o lanseta pe malul marii, dar, chiar si asa, este un peste de exceptie din care iese un bors si mai fain, nu cu multe prin el, asa…ca sa simtim pe deplin savoarea chefalului. Fiind un bors simplu, nu are nevoie de preparativele laborioase ale borsurilor de peste obisnuite, asa ca putem in cele ce urmeaza sa ne aruncam ochii pe ingredientele necesare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 chefal proaspat cam de 1 kg
- 2 morcovi mari
- 1 radacina de patrunjel
- 6 cartofi noi mici
- 1 felie mica de telina
- 2 cepe noi
- 100 g orez
- Ulei
- Sare
- Piper
- ½ litru de bors
- Ardei iute
[/list]
Mod de preparare:
Ca orice bors de peste, este de preferat sa-l preparam la ceaun, dar cum nu toti suntem proprietarii unui astfel de vas, ne multumim si cu o oala de otel de 3 litri.
Si, asa cum este si firesc, incepem cu inceputul, adica curatam morcovii, cartofii, patrunjelul radacina, ceapa si telina. Taiem legumele mare, mai putin cartofii care ii lasam intregi, morcovii rondele si taietura asta o asezam cuvincios la fiert cu un praf de sare si ulei in oala de care tocmai am povestit.
Cat sa nu ne plictisim, fireste curatam chefalul vezi Curatarea pestelui – Tehnica de baza, apoi il portionam veziTaierea pestelui – Tehnica de baza. Gata si cu pestele…! Il asezam si pe el cuvincios intr-un vas si-i dam sa ia de sare.
Intre timp, cat ne-am “muncit” cu chefalul legumele sunt aproape fierte, adaugam orezul, lasam 5 minute sa clocoteasca amestecand usor in “zama”, acrim din bors, asezonam frumos cu sare si piper si mai lasam sa ia cateva clocote.
Chefalul si-a luat de-acum sare suficienta, asa ca il varam in “zama” si mai fierbem 5-10 minute pana cand bucatile de peste ies la suprafata. Oprim focul si lasam 25 minute sa se patrunda de aroma.
Servim fierbinte cu leustean tocat marunt si ardei iute, eu insa fiind un tip caruia ii place sa experimenteze, am lasat in farfuria de bors sa lacrimeze putin sos de soia light. Rezultatul depaseste cu mult asteptarile.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare