[quote style=”1″]Si astazi povestim despre o reteta intrata cu multa vreme in urma in patrimoniul gastronomic romanesc, pe nedrept cred eu, catalogata cu o usoara nuanta peiorativa, de’… nu prea este de “fason” pe la casele mari, insa prinde foarte bine la oamenii cu picioarele pe pamant si sunt convins ca si cei care formal o dispretuiesc, ar da orice sa manance o Tocanita de cartofi ca la mama acasa. Tocanita de cartofi, caci despre ea era vorba, preparat de exceptie, ardelean cred eu la origine, (acolo se face si cu “fainosag” si bate catre vecinii nostrii maghiari impreuna cu tocanile lor de exceptie), gustoasa, savarsita din cartofi noi si costita afumata si ca sa nu fie chiar de tot “golasa” am adaugat pe langa ea si ceva carnat de casa rumenit, a carui reteta o vom povesti insa cu alta ocazie. Si ce poate fi mai simplu de facut decat o Tocanita de cartofi, numai ca pana o preparam, haidem sa vedem cam ce ne trebuie cam de-un ceaunel, asa…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 kg cartofi noi
- 2 cepe
- ½ kg costita afumata
- 2 ardei grasi rosii
- 1 cutie rosii conservate
- 1 legatura marar verde
- 5-6 fire patrunjel verde
- Piper
- Ardei iute tocat
- Sare
- Ulei
[/list]
Mod de preparare:
Ce sa va spun, mare pregateala…astfel: curatam bine cartofii, ii spalam si ii taiem in bucati potrivite ( acum intervine inspiratia personala la taiat, dupa gust, dupa pricepere, dupa dispozitie…)
Curatam si ceapa si ardeii, ca tot ne-am apucat, ceapa o taiem marunt, da nici prea…, ardeii felii sau cubulete. Costita o taiem in felii gospodaresti.
Si incepem lucru serios, astfel: rostuim un ceaun batranesc si punem la rumenit in el ceapa. Nu uitati sa turnati si ulei pentru ca altfel nu prea vad cum rumenim noi ceapa aia. Bun deci rumenim, rumenim, rumenim…pana cand ceapa devine sticloasa, atunci hop, zvarlim si ardeii, “mestecam” bine in ceaun sa patrunda una cu alta (era vorba de ceapa si ardei…fireste), apoi adaugam cartofii si costita, “mestecam” iar vartos, rosiile conservate, iara’ “mestecam” (nu va plictisiti…ca asta este,…trebuie amestecat), dupa care stingem cu apa, pana se acopera cartofii.
Potrivim din ardei iute tocat, piper si un praf de sare. Lasam sa forfoteasca macar 30-35 minute, sa se patrunda minunatia, adaugam verdeata tocata, mai potrivim de apa daca a scazut prea tare, fierbem inca 10-15 minute sa se-ngroase sosul, dam tusa finala de sare si ce sa vezi…tocanita-i gata!
Servim fierbinte, cu salate de sezon, sau pentru gurmanzii inraiti, acritura pastrata de as’toamna. Vin? Hmm, grea alegere…pentru ca pisca tare la limba tocanita noastra (de’… doar se trage de la Ardeal) si va spuneam ca am mai intovarasit-o cu ceva carnat de casa (si el iute) ar merge un Riesling dulce si pacatos, sa mai stinga din iuteala.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare