[quote style=”1″]Una din multele mosteniri primite de la Sublima Poarta, basca atotcuprinzatorul principiu filozofic “bacsisciubucpesches”, purtata vremelnic prin Fanar si lepadata iac-sa, la poalele plaiurilor mioritice, este si alacatuirea ce urmeaza, pre numele ei modern de data asta, “Legume in foietaj”. Numele original nu-l mai spunem, ca oricum n-are nici un rost in vremurile astea grabite. Lucrare fina, coconoasa, din miez de targ valahicesc, savarsita numai la ocazii, se potriveste taman cu postul asta care pare ca nu se mai termina, credinciosii sa nu ia in seama galbenusul ala de ou, ratacit vremelnic prin alcatuire. Asadar, gateala cu legume, ca tot au iesit de-acuma si la piata, prilej de lenevit langa cuptor, cu gandul la placinte. Secretul “cocaturii” e uleiul de masline pus din belsug si vasul de lut burduhos, in care sa-si plineasca aromele, alcatuirea de legume. Cred deja, ca va lasa gura apa, asa ca nu mai pierdem timpul si incepem sa ne miscam printre vase. Dupa ce am rostuit ce ne trebuie, pragatim asa:[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 pachet de aluat congelat
- 1 galbenus de ou
- ½ ardei gras verde
- ½ ardei gras rosu
- ½ ardei gras galben
- 2 dovlecei
- 1 vanata
- 1 ceapa
- 100 g mazare
- 1 ardei iute rosu
- Sare
- Piper
- Busuioc
- Ulei extravirgin de masline
[/list]
Mod de preparare:
Curatam si spalam legumele, ardeii si vanata ii taiem cubulete, dovlecelul felii, ceapa o taiem marunt si pe ea. Intr-o tigaie, punem ceapa la calit in ulei, adaugam ardeii, mazarea, vanata si dovlecelul, amestecam continuu, pana se patrunde.
Asezonam calitura cu ardeiul iute tocat, sare si piper, aveti grija ca pisca la limba. Scurgem excesul de ulei si lasam sa se raceasca.
In vasul de lut, pensulat pe margini si fund din belsug cu ulei, intindem o parte din aluat, adaugam apoi calitura iute de legume, acoperim cu aluatul ramas si presam bine marginile.
Ungi deasupra cu galbenusul de ou batut, presari busuioc si dai 30 minute la cuptor, la foc potrivit.
Servesti imediat, prasarata cu verdeata.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare