Ce poate fi mai bun decat o frigaruie? Traim mereu cu nostalgia gratarului, a focului, unde, cuprinsi poate de un comportament atavic, dorim sa frigem ceva, sa pregatim o bucata de carne, sa traim fiorul stramosilor intorsi de la vanatoare.
Civilizatia insa isi cere tributul, este imposibil sa incingem focul in mijlocul apartamentului si linistiti, cu o frigare in mana, sa parpalim vre-o ciozvarta pe jar. Asta-i situatia, am pierdut poate fiorul atavic, dar am castigat in comodidate. Privind in timp, vedem ca in lumea civilizata, abia dupa navalirile barbare, carnea a inceput sa imbogateasca mesele, pana atunci frugale, bazate pe legume si pe cereale. Inceputul nu a fost usor, mai ales ca obiceiul inovator apartinea unei culturi considerata barbara, de capetele luminate ale vremii. Era si o aparare a obiceiurilor stravechi, legate de religie si simbolurile ei: paine, vin si ulei.
Personal nu pot spune ca sunt nemultumit de obiceiul asta barbar de a perpeli cate o frigaruie, asa ca, la vremea asta, sa fim barbari, sa facem cate o frigaruie si sa ne bucuram de viata. “Carpe diem!”
Precum orice preparat care implica frigere, este usor de savarsit, chiar daca, civilizatia si-a lasat amprenta asupra modului de preparare.
Ingrediente:
250 g muschi de porc, bucata intreaga
250 g carnat afumat
1 dovlecel
1 ardei gras galben
1 vanata mica
12 rosii cherry
4 ciuperci
1 ramurica de rozmarin
1 legatura patrunjel
1 lamaie
50 g salata creata
6 linguri ulei extravirgin de lamaie
Sare
Piper
Mod de preparare:
Haidem sa frigem cate ceva impreuna:
Spalam legumele bine. Taiem vanata cubulete. Retezam cotorul dovlecelui, apoi il feliem subtire pe lungime. Taiem ardeiul gras in cuburi cu latura cam de 2 cm.
Spalam si tocam marunt patrunjelul si acele de rozmarin.
Carnea o taiem in cuburi cu latura de 2 cm, carnatul rondele, punem cele doua carnuri intr-un castron de plastic, adaugam legumele pregatite in prealabil si rosiile cherry. Peste toate presaram amestecul de ierburi aromate (patrunjelul si rozmarinul) si stropim bine cu uleiul de masline.
Dregem din sare si piper marinada astfel alcatuita, amestecam bine si introducem vasul la frigider, acoperit cu pelicula de celofan, pentru doua ore.
Scoatem vasul din frigider, luam bucatile de carne si legumele, le distribuim alternativ pe frigarui de lemn, sau de metal.(cine are!)
Frigem frigaruile pe un gratar incins bine, le intoarcem de mai multe ori sa prinda culoare si sa fie rumenite bine.
Montam frigaruile pe platou, cate 2-3, servim fierbinti cu garnitura de lamaie, ciuperci fripte si salata creata. Cinstim minunatia cu un cuvenit si musai vechi Pinot noir!
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare