[quote style=”1″]Sunt lesinat…(“…sit venia verbo…”)!
De fapt, in adevaratul sens al cuvantului, m-am declarat incapacitat temporar, ….de a mai presta astazi ceva, cu exceptia a doua lucruri: primo…sa ma indestulez cuvincios dintr-un Ottonel prescolar, tare drag mie; secundo: sa povestim impreuna despre niste cartofi la cuptor, teribil de savurosi si imbietori.
Fac precizarea ca, starea de “incapacitare temporara…autodeclarativa…” vine dupa savarsirea unei “copturi de spaima”, in greutate de aproape 40 oca de vinete. Activitatea se circumscrie in categoria “cate ceva de-ale gurii pentru iarna”…!
Dar sa revenim la oile noastre, pardon,..cartofii nostri.
Mai deunazi, fostam pe apele patriei, de unde m-am intors fericit cu ceva carasi in traista, (probabil va intrebati ce au in comun carasii si cartofii,…si au!) si cum pe drum sunt multe atractii legumicole, m-am improprietarit si cu cateva oca de cartofi, originali…din curtea gospodarului (lucru verificat cu proprii ochi) asa ca, nu putea trece ziua fara sa-i aducem pe “bancul de probe”!
Ast’ aspect ne da prilejul sa povestim despre ceva Cartofi ca cuptor a la Maitre, pentru ca poarta nota personala duala, odata in alcatuire si a doua oara in agonisire!
No, pana sa mai povestim, sa trecem in revista ingredientele necesare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 oca cartofi (de sol nisipos)
- 2 ardei kapia
- 2 cepe rosii
- 200 g afumatura semigrasa
- 100 ml vin alb de calitate
- 2 linguri bulion de rosii
- 1 capatana usturoi
- Ulei de masline
- Cimbru verde
- Sare
- Piper
- 8 ardei grasi (pentru copt)
- Otet balsamic
[/list]
Mod de preparare:
Dragilor, lucrarea-i putin anevoiasa, dar ne descurcam…ca de obicei!
Asa ca, purcedem sa curatam si sa spalam cartofii, ceapa, ardeii kapia.
Curatam si usturoiul pe care il taiem felii, la fel ca si afumatura.
Cartofii ii taiem rondele de aproximativ 1 cm grosime, ceapa o feliem grosut, iar ardeii ii taiem in dreptunghiuri relativ egale.
Rastuim la iuteala, cateva vase de ceramica termorezistenta (cate un vas pentru o portie) si incepem alcatuirea preparatului. Asezam in fundul vasului cate o crenguta de cimbru verde apoi alternativ, montam o felie de cartof, o felie de ceapa si o felie de ardei, apoi iara cartof, iara ceapa…pana epuizam spatiul din vas. Piparam si saram corespunzator, montam pe deasupra felii subtiri de afumatura si feliute de usturoi, adaugam o cescuta de apa, 50 ml vin alb, apoi pensulam cu ulei de masline din belsug, apoi lasam putin bulion de rosii sa picure pe cartofi.
Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 30-35 minute. Scoatem si mai pensulam cu ulei macar o data.
Buuun, cat se fac cartofii, punem pe aragaz ardeii la copt (asta dupa ce i-am spalat si verificat vizual in prelabil), ii curatam si ii asezonam din sare si otet balsamic si lasam la odihna.
Gata, verificam cuptorul, daca s-au rumenit si au scazut scoatem cartofii.
Servim fierbinti, alaturi de ardei copti si fireste vin, de cel alb, de care am adaugat deja la fiert.
Nu-mi ramane decat sa va urez pofta buna!
Sursa: Retete Culinare