[quote style=”1″]Are virtuti dezinfectante, digestive si antianemice, scade colestrolul, intareste articulatiile si reintinereste pielea.
Istoria spune ca este de origine celtice, unde se cultiva cu peste trei mii de ani in urma. Era cunoscut in Egiptul antic, de unde fost adus la Roma, romanii atribuind prazului insusiri afrodisiace, nu stiu de ce, dar, apreciez ca este o chestiune de respect sa dai crezare stramosilor nostri. Cu siguranta, stiau ei ceva…
In prezent culturile de praz sunt gasite in intreaga Europa. Prazul este o leguma ce se gaseste in marile magazine pe tot parcursul anului, insa perioada de varf este sezonul de iarna.
Prazul este o leguma apoasa (peste 90%), scazut calorica, foarte utila in aceste momente daca suntem la dieta. Contine proceente ridicate de vitamina A, C si cantitati mai mici, vitamina B. Ca oligoelemente si minerale gasim fier, magneziu, acid fosforic (folositori sistemului nervos), sodiu, sulf si siliciu (benefici in elasticitatea articulatiilor si a pielii), magneziu, potasiu, calciu (folositoare sistemului osos).
Are indicatii si pentru persoanele ce sufera de anemie, reumatism, artrita, pentru cele ce au nevoie sa slabeasca si pentru mentinerea prospetimii tenului. Este recomandat pentru scaderea nivelului colesterolului din sange, pentru stimularea sistemului imunitar si pentru a dezvolta o actiune preventiva impotriva cancerului.
Si nu uitati de ce spuneau stramosii nostri…
Acestea fiind spuse, probabil ca ar trebui sa ingurgitam praz 24 ore din 24, insa eu va propun doar o banala tocanita de praz cu masline, care, daca o vom prepara si servi, cel putin pentru 30-35 minute, ne va determina sa uitam de toate relele, savurand gustul matasos al preparatului.[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 2-3 bucati praz
- 250g masline putin sarate
- 2 ardei grasi rosii
- 2 morcovi potriviti
- 2 frunze telina Apio
- 4 rosii (sau o cutie rosii decojite conservate)
- 300 ml supa de legume
- 100 g orez
- Ulei de masline
- 2 foi dafin
- Sare, piper
[/list]
Mod de preparare:
Curatam si spalam prazul, ardeii, morcovul si telina. Morcovul, ardeii si telina le taiem cuburi cu latura de aproximativ 1,5 cm. Prazul odata curatat si spalat il taiem oblic, bucatile sa aiba cam 2-2,5 cm.
Intr-o oala in care am turnat ulei de masline, punem la calit legumele (morcovul, ardeii, telina si prazul). Atunci cand s-au calit stingem cu supa de legume, adaugam rosiile, foile de dafin, asezonam din sare si piper.
Fierbem preparatul avand grija sa amestecam din cand in cand, adaugam apa daca este nevoie. Atunci cand apreciem ca este aproape gata, adaugam orezul prespalat si maslinele si mai lasam cateva clocote. Acoperim oala etans, stingem focul si lasam 20 minute sa lege orezul.
Se poate servi si rece, dar recomand sa fie servita imediat pentru a simti aromele subtile ale preparatului.
Sursa: Retete Culinare