Lifestyle

Sarmale ardelenesti

Sarmale ardelenesti

Sarmale ardelenesti

[quote style=”1″]Pana la urma, marimea conteaza! Aparent sintagma produce efecte atat in cotidian, cat si in gastronomie. Oare? Judecand dupa toate regulile artei, pare ca asa este, cel putin in ceea ce priveste domeniul specific in care ne invartim,…si exemplific asta cu ajutorul unor minunate Sarmale ardelenesti. Acuma, dupa cum am mai povestit, fiecare regiune are o abordare specific-gastronomica, acest principiu aplicandu-se cu siguranta si in ceea ce priveste “tocmirea” sarmalelor. Daca la inceputul saptamanii, am povestit despre ceva sarmale moldovinesti, a caror caracteristica principala este dimensiunea mai mititica, in acord deplin cu zona din care provin, cu oameni iuti si vorbareti, in cazul acestor Sarmale ardelenesti, iata ca ne raportam iarasi la dimensiune,…si aici in acord deplin cu caracterul peren ardelean,…scump la vorba, asezat si chibzuit. Apai, de ce ar face ardelenii nostri sarmale mititele, sa tot “obosesti” sa duci la gura, cand pot alcatui sarmale mari, gospodaroase, mandre in toate cele. Si aici sunt taine, care fac diferenta intre zone, ingrediente specifice care aduc plusvaloare fiecarui preparat regional. Asadar Sarmale ardelenesti, fierte la foc molcom o noapte intreaga, purtand in ele aroma inconfundabila a afumaturii si papricii, alaturi de un ingredient inedit, caz doara nu va inchipuiati ca ar lipsi din tocmeala…

Haidem sa vedem cum alcatuim niste Sarmale ardelenesti de poveste…

Tocmeala grea, dar frumoasa,…asa ca luam o palinka, maxim doua inainte, ca sa prindem coraj…

[/quote]

Ingrediente:

[list style=”check”]

  • Pentru umplutura
  • 1 kg carne de purcel
  • 2 cepe
  • 1 ceasca de orez
  • 2 oua
  • 250g slanina afumata
  • 250g carne afumata
  • 250g creier de purcel
  • Sare
  • Piper
  • Paprika
  • 1 cana apa clocotita
  • Pentru sos
  • Apa cat sa acopere sarmalele
  • 2-3 linguri untura
  • Crengute de cimbru si marar uscat
  • Pentru infasurat
  • 1 varza acra sau poate 1 si jumatate daca este nevoie
  • “Elemente aditionale” de care nu ne putem dispensa
  • Bucati de carne afumata, sorici, ciolan afumat,…toate asezate cuvincios si crestineste pe langa sarmale.[/list]

    Mod de preparare:

Cuvine-se sa incepem cu umplutura, asa ca tocmim carnea, o fasonam si o spalam, apoi o taiem si dumicam maruntel cu cutitul, ori daca este in dotarea standard a bucatariei, cu o bardita (intre altele fie vorba, o “scula” deosebit de utila).

Tot la acest capitol tocam si ceapa (curatata in prealabil) si slanina afumata si carnea afumata, ca sa stim un rost. Sper ca a-ti observat ca de la cele doua “shot-uri” de palinka, ne simtim mai vioi, mai usori, mai increzatori in fata provocarilor. Daca nu, eventual putem repeta!

Spalam orezul.

Intr-o tigaie pantecoasa, calim ceapa putin in untura, apoi adaugam carnurile si slanina, apa fierbinte, apoi creierul (aici ii taina cea strasnica, da sarmalelor o finete aparte), lasam putin la calit, pana isi schimba culoarea, apoi adaugam orezul.

Amestecam bine toate, potrivim din sare, piper si paprika (aici intervine fireste, nota personala), lasam sa se raceasca, apoi adaugam cele 2 oua batute si amestecam iara vartos, sa se omogenizeze toata alcatuirea.

Desfacem frumusel varza murata, taiem cotoarele frunzelor, apoi infasuram sarmale serioase, mari cat se poate, sa nu fie niste “potci”, le rasucim in foaie mare, nu prea stranse. “Impletim” sarmalele pana epuizam carnea, varza ramasa o tocam fideluta.

Odata treaba ispravita, tocmim o oala mare de lut, iar pe fundul uns cu untura, asezam strat de sorici, carne afumata, ciolan, acoperim apoi cu un strat de varza tocata, apoi sarmale, crengute de cimbru si marar,…iara varza,…iara carne,…iara sarmale,…iara crengi,…musai ultimul strat ii de varza tocata.

Nota finala consta in alcatuirea sosului din apa si untura. Turnam sosul peste sarmale si lasam 6-7 ore la marginede plita sa forfoteasca usor.

Ii greu, stiu, asa ca mai meritam o palinka! Total cinci!

Sa nu cumva sa credeti sa vom lua din sarmale cu palinka, asta-i doar digestiv, asa ca pentru ele, pregatim cuvincios fie un Muscat, fie un Pinot gris, vinuri aromate, grozav de potrivite la asa minunatie. Mamaliga sa nu lipseasca!

Dragilor, S-aveti pofta!

 

Sursa: Retete Culinare

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tadici umilit de Baia Mare
Articolul anterior

Silviu Radu da din coate
Articolul urmator

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.