• Contact
miercuri, 10, septembrie 2025
No Result
View All Result
ProBraila
28 °c
Ro
29 ° S
29 ° D
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Lifestyle

Sarmale ardelenesti

19/02/2014
in Lifestyle
Timp de citire:3 mins read
A A
0
Sarmale ardelenesti
0
Distribuiri
11
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp

Sarmale ardelenesti

[quote style=”1″]Pana la urma, marimea conteaza! Aparent sintagma produce efecte atat in cotidian, cat si in gastronomie. Oare? Judecand dupa toate regulile artei, pare ca asa este, cel putin in ceea ce priveste domeniul specific in care ne invartim,…si exemplific asta cu ajutorul unor minunate Sarmale ardelenesti. Acuma, dupa cum am mai povestit, fiecare regiune are o abordare specific-gastronomica, acest principiu aplicandu-se cu siguranta si in ceea ce priveste “tocmirea” sarmalelor. Daca la inceputul saptamanii, am povestit despre ceva sarmale moldovinesti, a caror caracteristica principala este dimensiunea mai mititica, in acord deplin cu zona din care provin, cu oameni iuti si vorbareti, in cazul acestor Sarmale ardelenesti, iata ca ne raportam iarasi la dimensiune,…si aici in acord deplin cu caracterul peren ardelean,…scump la vorba, asezat si chibzuit. Apai, de ce ar face ardelenii nostri sarmale mititele, sa tot “obosesti” sa duci la gura, cand pot alcatui sarmale mari, gospodaroase, mandre in toate cele. Si aici sunt taine, care fac diferenta intre zone, ingrediente specifice care aduc plusvaloare fiecarui preparat regional. Asadar Sarmale ardelenesti, fierte la foc molcom o noapte intreaga, purtand in ele aroma inconfundabila a afumaturii si papricii, alaturi de un ingredient inedit, caz doara nu va inchipuiati ca ar lipsi din tocmeala…

Haidem sa vedem cum alcatuim niste Sarmale ardelenesti de poveste…

Tocmeala grea, dar frumoasa,…asa ca luam o palinka, maxim doua inainte, ca sa prindem coraj…

[/quote]

Ingrediente:

[list style=”check”]

  • Pentru umplutura
  • 1 kg carne de purcel
  • 2 cepe
  • 1 ceasca de orez
  • 2 oua
  • 250g slanina afumata
  • 250g carne afumata
  • 250g creier de purcel
  • Sare
  • Piper
  • Paprika
  • 1 cana apa clocotita
  • Pentru sos
  • Apa cat sa acopere sarmalele
  • 2-3 linguri untura
  • Crengute de cimbru si marar uscat
  • Pentru infasurat
  • 1 varza acra sau poate 1 si jumatate daca este nevoie
  • “Elemente aditionale” de care nu ne putem dispensa
  • Bucati de carne afumata, sorici, ciolan afumat,…toate asezate cuvincios si crestineste pe langa sarmale.[/list]

    Mod de preparare:

Cuvine-se sa incepem cu umplutura, asa ca tocmim carnea, o fasonam si o spalam, apoi o taiem si dumicam maruntel cu cutitul, ori daca este in dotarea standard a bucatariei, cu o bardita (intre altele fie vorba, o “scula” deosebit de utila).

ArticoleSimilare

Unde se întrerupe apa în ziua de joi, 11 septembrie, pentru efectuarea unor lucrări programate la rețelele de apă potabilă

Se întrerupe furnizarea apei potabile în ansamblul Progresu

Se întrerupe furnizarea apei potabile pentru executarea unor lucrări de reabilitare

Tot la acest capitol tocam si ceapa (curatata in prealabil) si slanina afumata si carnea afumata, ca sa stim un rost. Sper ca a-ti observat ca de la cele doua “shot-uri” de palinka, ne simtim mai vioi, mai usori, mai increzatori in fata provocarilor. Daca nu, eventual putem repeta!

Spalam orezul.

Intr-o tigaie pantecoasa, calim ceapa putin in untura, apoi adaugam carnurile si slanina, apa fierbinte, apoi creierul (aici ii taina cea strasnica, da sarmalelor o finete aparte), lasam putin la calit, pana isi schimba culoarea, apoi adaugam orezul.

Amestecam bine toate, potrivim din sare, piper si paprika (aici intervine fireste, nota personala), lasam sa se raceasca, apoi adaugam cele 2 oua batute si amestecam iara vartos, sa se omogenizeze toata alcatuirea.

Desfacem frumusel varza murata, taiem cotoarele frunzelor, apoi infasuram sarmale serioase, mari cat se poate, sa nu fie niste “potci”, le rasucim in foaie mare, nu prea stranse. “Impletim” sarmalele pana epuizam carnea, varza ramasa o tocam fideluta.

Odata treaba ispravita, tocmim o oala mare de lut, iar pe fundul uns cu untura, asezam strat de sorici, carne afumata, ciolan, acoperim apoi cu un strat de varza tocata, apoi sarmale, crengute de cimbru si marar,…iara varza,…iara carne,…iara sarmale,…iara crengi,…musai ultimul strat ii de varza tocata.

Nota finala consta in alcatuirea sosului din apa si untura. Turnam sosul peste sarmale si lasam 6-7 ore la marginede plita sa forfoteasca usor.

Ii greu, stiu, asa ca mai meritam o palinka! Total cinci!

Sa nu cumva sa credeti sa vom lua din sarmale cu palinka, asta-i doar digestiv, asa ca pentru ele, pregatim cuvincios fie un Muscat, fie un Pinot gris, vinuri aromate, grozav de potrivite la asa minunatie. Mamaliga sa nu lipseasca!

Dragilor, S-aveti pofta!

 

Sursa: Retete Culinare

Etichete: apacarneceapacimbruciolancreiermararorezouapaprikapiperPorcretetaretetesaresarmaleslaninasoricisosunturavarza
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • ANAF avertizează cu privire la mesaje false transmise în numele instituției 10/09/2025
  • Brăilean arestat preventiv pentru comiterea a 9 infracțiuni de furt calificat 09/09/2025
  • AJF Brăila a stabilit programul meciurilor din cele două serii din Liga 5 09/09/2025
  • Pompieri de la ISU Brăila și de la SVSU Grădiștea au intervenit în sprijin la un incendiu în localitatea buzoiană Vâlcele 09/09/2025
  • Unde se întrerupe apa în ziua de joi, 11 septembrie, pentru efectuarea unor lucrări programate la rețelele de apă potabilă 09/09/2025
  • Acțiuni desfășurate de jandarmii brăileni în perioada 5-8 septembrie 09/09/2025
  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Go to mobile version