[quote style=”1″]Acuma’…pentru italieni, Lasagna este cumva, cred eu …“nec plus ultra” in materie de paste, iar daca mai este savarsita si cu sos bolognez, …vorba aia’…”Vezi Neapole…si apoi poti sa mori”!
Lasand gluma la o parte, putem considera, avizati fiind fireste, ca Lasagna bologneza reprezinta chintesenta artei savarsirii pastelor, fiind imbinate inlauntrul ei, ambele mari curente gastronomice italiene in materie de paste.
Adevarata arta, combinatia savanta de sosuri, cel Bolognez Ragu si Sosul Bechamel, fac din Lasagna Bologneza un adevarat festin pentru cunoscatori, dar si pentru din ce in ce mai multi novici, care descopera cu incantare gustul subtil si aromele neaos italiene.
Lucrarea-i dificila, solicita concentrare, mai ales in ceea ce priveste alcatuirea sosurilor, dar, cu atentie si fara graba, cu siguranta reusim.
Pana insa sa putem spune ca am reusit, sa urmarim impreuna ingredientele necesare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- Lasagna:
- 15 foi lasagna,
- 200 g parmezan,
- 50 g unt,
- 1 lingura pesmet.
- Sos bechamel:
- 80g unt,
- 80 g faina,
- 0,8 litri de lapte,
- nucsoara
- sare dupa gust
- Sos bolognese:
- 400 g pulpa vita (sau amestec vita-porc),
- 120 ml ulei extravirgin de masline,
- 100 ml vin rosu sec,
- 300 g pulpa rosii,
- 2 cepe,
- 1 morcov,
- 1 felie telina,
- nucsoara,
- sare.
[/list]
Mod de preparare:
Preparam mai intai sosurile astfel:
Sosul Bolognez Ragu, dupa specificatiile de la Sos de baza pentru paste –Sos Bolognez Ragu
Sosul Bechamel, dupa specificatiile de la Sosuri de baza pentru paste – Sos Bechamel
Foile de lasagna:
Le fierbem 1-2 minute in apa cu sare si putin ulei. Le trecem apoi prin apa rece, si le punem pe un platou (nesuprapuse) sa se usuce.
Montajul final:
Ungem o tava cu unt si presaram cu pesmet. Asezam straturi alternante de foi de lasagna, sos bechamel, sos bolognese si parmezan ras. Pe ultimul strat din foi, asezam un strat subtire de sos bechamel, presaram parmezan si mai punem cateva bucati de unt. Acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru 20 minute.
Indepartam dupa cele 20 minute folia si mai lasam inca 5-10 minute, sa se rumeneasca frumos.
Servim fierbinte. Vin? Desigur, musai Rosso, pacatos si aromat, eu am optat pentru un Cabernet Sauvignon exceptional.
Gata, s-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare