[quote style=”1″]Prospetime lejer acrisoara si miez satios! Cam asta ar fi chintesenta pentru o Salata de cartofi,…ma rog, orientala, cum mai este numita, insa aici trebuie sa spunem raspicat ca, din tot Orientul, cat ii el de mare, o regasim doar in Siria, iar similaritatile se opresc doar la prezenta cartofilor, in rest nu se potriveste nimic, nimicuta! Pana la urma este, se pare o alcatuire clar central-est-europeana, probabil ca atributul “orientala” a fost alaturat ca sa-i de-a un pic de fason. Cu variatiuni regionale, este regasita in toata Romania, asa cum se si cuvine dealtfel, de-asemenea mai este intalnita in Germania, Italia, Cehia si Bulgaria, in fiecare dintre aceste tari gasind cate un ingredient mai mult sau mai putin specific. In cazul de fata,Salata de cartofi, de care povestim, este mai mult un acompaniament ardelenesc lejer acrisor pentru cevasilea carnarii, asta asa, …ca sa nu pice greu, dar un acompaniament serios, nu din doua-trei “lulele”. Cum ii sade ardeleanului bine, povestim astazi despre o Salata de cartofi tantosa, imbelsugata, musai cu ceapa rosie (ce ne-am face fara ea,…draguta) si salata verde, doua din ingredientele ce confera linia regionala a salatei noastre. Haidem sa vedem cum se face…
[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 kg cartofi rosii (din ceia tari si cleiosi)
- 2 cepe rosii (sau 2 legaturi de ceapa verde-rosie, daca au iesit deja)
- 3 oua fierte, tari
- 1 salata verde
- 1 legatura de marar verde
- 50g masline negre
- 3 linguri ulei extravirgin de masline
- Otet de mere (daca aveti merge si mai fain otet de zmeura)
- Sare
- Piper
[/list]
Mod de preparare:
Alcatuire-i peste poate de usoara, daca respectam pasii, asadar preparam astfel:
Curatam cartofii, ii spalam si-i fierbem, ceva mai molcom, sa nu crape, pana trece furculita prin ei.
Fierbem si ouale bine, pana se fac rascoapte.
Dupa ce s-au racorit o taruca cartofii, ii taiem felii subtiri, asisderi si ouale si ceapa.
Salata o spalam bine, o scurgem si apoi o feliem subtiiiireeeee!
Mararul si el trece prin aceleasi manopere, spalat, scurs bine si taiat maruuuunt!
Odata taieturile savarsite, amestecam toate usurel, masline, cartofi, oua, salata, marar, cu otetul, sare si piper si dam tusa finala din cele 3 linguri de ulei de masline.
Apai, ce-ar mai putea fi zis? Mai nimic, fara de a preciza ca montam in bol si servim rece, fie ca acompaniament, sau de ce nu, prim-solista.
Dragilor, S-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare