[quote style=”1″]Si daca tot m-am improprietarit cu o specialitate spaniola de carnati picanti, gratie comertului “socialist” globalizat, grozav de picanti si aromati, (nu zic de unde, ca ar insemna sa fac publicitate gratuita), dupa o lunga si matura chibzuinta, am ajuns la concluzia ca ar fi pacat sa-i irosesc alaturati numa’ de-un “codru de pita si-o brisca, fie ea si de la Ikea…”, vorba unui cunoscut profesor universitar de la Bacau, confrate intr-u gastronomie, asa ca am catat prin “scripte” si am gasit un preparat minunat, cu nume spaniol, care suna asa…Chili con salchicas. Este o alcatuire tipica, ma rog, …o ruda mai departata a bob gulasului savarsit pe meleagurile noastre (de care vom povesti cu proxima ocazie), unde amestecam ingredientele specifice si obtinem fireste, un Chili con salchicas, caz’ doar n-o rezulta vre-o lucrare de mecanici…! Ei bine, aduce la gust cu bob gulasul, insa diferentele sunt totusi notabile, dar parca-i mai buna varianta noastra!
No, cu bune si cu mai putin bune, ramane un preparat savuros, cu o aroma pregnanta de chili, nu iute excesiv, astfel incat ne putem bucura de el, chiar daca avem oaresce restrictii la ardei. Sa facem cunostinta in cele ce urmeaza si cu ingredientele principale…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- ¼ kg carnat picant
- 2 cepe rosii
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 250g boabe de fasole fiarta
- 130g boabe porumb dulce
- 400g rosii tocate
- 1 legatura patrunjel verde
- 2 lingurite praf de chili
- 1 praf de zahar brun
[/list]
Mod de preparare:
Si intrucat preparatele cu acest specific sunt iuti, …iute preparam si noi astfel:
Taiem carnatul felii oblice, asa mai grosiere…! Curatam ceapa, o taiem in doua, apoi felii groscioare. Decojim usturoiul si-l tocam si pe …“dansul”.
Intr-o tigaie ceva mai gospodaroasa, incingem uleiul si rumenim bucatile de carnat 2 minute, dar la foc mediu, sa nu se rumeneasca prea tare.
Adaugam feliile de ceapa si mai calim inca 5 minute. Acolea fiti atenti, dupa 2 minute de la adaugarea cepei, punem si fasolea si porumbul (ca sa vina mai comod, folosim fasole din conserva, ca nu vad pe nimeni fierband doar 250g fasole) si calim urmatoarele 3 minute amestecand din cand in cand. (Si s-au epuizat cele 5 minute).
Adaugam rosiile tocate si mai lasam sa se reduca la foc mic inca 5 minute.
Intre timp, spalam patrunjelul si il tocam grosier.
Asezonam mancarica noastra din sare si piper, chili si zahar. Vedeti nu scapati mai mult chili, ca-s si carnatii picanti. No, gata…!
Presaram patrunjelul verde si servim cu tortilla-chips! Da’ parca tot mai fain ii cu pita!
Succes si pofta buna!
Alternativa deloc de neglijat:
In loc de porumb si boabe de fasole, putem folosi un amestec de legume mexican, de-l gasim congelat prin marile magazine.
Sursa: Retete Culinare