
[quote style=”1″]Si ce daca nu s-au copt inca fructele noastre de padure? Gasim la magazin, asa cum va povesteam si cu alte ocazii, asta este avantajul consumerismului si al globalizarii. Dezavantajele nu le amintesc, pentru ca le simtim cu totii prin buzunare. La propriu! Da’ sa nu pierdem firul narativ, povestind despre alte subiecte conexe, ci sa ne ocupam de tortu’ nostru. Mandru, nevoie mare! Si la gust, nu va mai spun, te lesini de pofte. Si cum nu ma plictiseam de ziua copilului, sedeam si eu ca omu’ cu ochii gogonati cand la tv-eu, cand la cutia de bere, fii-miu mi-a comunicat ca ar manca tort, da nu orice fel de tort, ci unu cu fructe de padure, cum mai facusem cu ceva vreme in urma. Drept sa va spun aveam un chef nebun, de parca nu mancasem de 3 saptamani, dar nu am avut incotro, deh, era 1 iunie, asa ca, am invins inertia si dupa un check-list rapid prin frigider si doua drumuri la supermarket (al doilea pentru ca uitasem fructe de padure sa cumpar), gata totu-i pregatit. Sa urmarim impreuna ce ne trebuie de-un tort mititel…adica nu chiar mititel…asa…mai potrivit, no’…chiar mare![/quote]
Ingrediente:
Blatul:
[list style=”check”]
- 6 oua mari
- 6 linguri faina
- 30 ml apa rece
- 6 linguri zahar
- 1 lingura ulei
- 1 plicuri zahar vanilat
- coaja de lamaie rasa(optional)
- esenta vanilie
- un praf de sare
- ¾ lingurita praf de copt
Crema de afine:
- 450 g afine congelate
- 150 g zahar
- 15 g gelatina
- 500 g frisca
- 150 ml suc de afine
Reductie fructe de padure:
- 500 g fructe de padure
- 5 linguri zahar
- 5 linguri apa
Ornat:
- 500 g frisca
- Afine
- Coacaze
- Frunze de menta
[/list]
Mod de preparare:
Asa cum este firesc incepem cu blatul si batem albusurile spuma cu un praf de sare 2 minute dupa care adaugam zaharul treptat si apa tot treptat. Continuam sa mixam pana se intaresc albusurile si capata consistenta de zapada. Peste albusurile batute bine punem galbenusurile frecate cu ulei, apoi celelalte ingrediente. La sfarsit punem faina cu praful de copt si amestecam compozitia usor de jos in sus cu o lingura pana se incorporeaza faina. Punem compozitia intr-o tava rotunda unsa cu unt si tapetata cu faina si dam la cuptor preincalzit la 180 grade.
Urmeaza crema:
Dezghetam fructele, le zdrobim in blender impreuna cu zaharul. Separat topim gelatina , adaugam la sucul incalzit, amestecam bine apoi turnam peste fructele de padure. Frisca o batem, adaugam fructele mai bine zis piure-ul de fructe.
Taiem blatul in trei si il insiropam putin (am facut un sirop din 700 ml apa, 7 linguri zahar, 3 felii lamaie), umplem cu crema si lasam la rece 2 ore. (sau varianta cremelor la plic pentru grabiti…)
Separat, alcatuim o reductie de fructe de padure intr-o craticioara cu maner, reducem 10 minute fructele, amestecate cu zaharul si apa, amestecand des. Lasam sa se raceasca bine!
Bunn, un alt check-list rapid, blat umplut avem, frisca avem, prin urmare trecem la etapa artistica, astfel incat ornam cu posul sau seringa de décor (mi-am luat o seringa tare faina, cat juma’ de pos), tortul. Dupa ce-i acoperit cu frisca, decoram cu fructe de padure si fulgi de ciocolata.
Gata, ne apropiem de finish, montam pe farfurii 2-3 linguri de reductie de fructe, apoi peste aceasta asezam cate o felie de tort. Lucrare cam migaloasa, am ras doua beri cand am savarasit treaba, da’ merita! Total trei! Pace tuturor!
Pofta buna si bafta!
Sursa: Retete Culinare