[quote style=”1″]Dragilor, astazi, intrucat este o zi ceva mai mohorata, am hotarat sa schimbam putin registrul (culinar fireste) si sa povestim despre o tocanita minunata, grozav de savuroasa, o adevarata “bomba” vitaminizanta, caracter conferit de existenta sfeclei rosii si a hreanului, in componenta preparatului. Si daca am sta o zi intrega sa povestim despre beneficiile sfeclei rosii, nu am termina de vorbit, asa ca retinem doar ca este un ingredient deosebit, din pacate relativ rar folosit in gastronomia nationala si nu in ultimul rand, este de sezon! Cat despre hrean…ce sa mai vorbim!
Prin urmare, facem azi vorbire despre Tocanita de vitel cu sfecla rosie, o alcatuire spectaculoasa si din punct de vedere al gustului dar si din punct de vedere al prezentarii.
Si ca sa pornim cu dreptul din start, urmarim impreuna pentru inceput, ingredientele necesare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 400g file de vitel
- 400g sfecla rosie
- 1 morcov
- 2 cepe
- 4 linguri ulei
- 1 lingura faina
- Sare
- Piper
- 125ml suc de sfecla rosie
- 150g smantana
- 1 lingura de hrean ras
- 1 lingura patrunjel
[/list]
Mod de preparare:
Relativ complicat procedeul, in sensul ca este ceva mai laborios, dar nu ne dam batuti, asa ca incepem astfel:
Curatam sfecla, ceapa, hreanul si morcovul. Ceapa o taiem marunt, morcovul cubulete, sfecla o taiem felii cam de 1 cm grosime si o punem la fiert intr-o craticioara. Adaugam la sfecla un praf de sare. Hreanul il lasam curatat in apa, pentru ca il vom rade atunci cand il vom folosi, intrucat se oxideaza foarte rapid.
Tamponam cu prosoape absorbante carnea, o fasonam si apoi o taiem fasii.
Cu ajutorul unei tigai, incingem 2 linguri de ulei, pudram fasiile de carne cu faina (pe care le scuturam apoi de excesul de faina, spre a nu face crusta, …aspect observat de un renumit Chef…si bine a observat, intrucat eu nu mai precizam, gandind ca lucrul este de la sine inteles) si le rumenim in uleiul incins, in reprize succesive, aproximativ un minut. Scoatem carnea si o asezam pe prosoape absorbante spre a lasa excesul de ulei, apoi o asezonam din sare si piper.
Radem hreanul.
Dupa ce am terminat carnea de rumenit, in aceeasi tigaie, calim ceapa si morcovul, 2-3 minute. Stingem cu suc de sfecla rosie, incorporam in sos smantana si hreanul ras. Atentie la cantitati! Lasam sosul sa dea in clocot, reducem 3 minute apoi asezonam din sare si piper. Lasam focul la mic, scoatem sfecla rosie din craticioara in care a fiert si o taiem fasii (atentie ca este foarte fierbinte).
Adaugam peste sos carnea rumenita si fasiile de sfecla rosie. Dam focul la mare si lasam sa clocoteasca. Gustam si numai daca mai este cazul, asezonam iar din sare si piper.
Tusa finala o dam din patrunjelul verde tocat, jumatate il incorporam in tocanita, jumatate il presaram deasupra.
Asta-i tot! Va garantez ca rezultatul obtinut, depaseste asteptarile.
Fireste nu uitati de vin! Rosu, musai si nu de cel de “surcele”!
Succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare