[quote style=”1″]Regal gustativ, adevarata monada gastronomica, atat de maiastru alcatuita, incat, cred eu, nimeni si nimic nu are a se schimba in alcatuirea ei, Tocanita de galbiori cu smantana, reprezinta chintesenta preparatelor culinare “ciupercoase”. Savarsita la foc domol, din galbiori de padure, avand stransi in ei toata savoarea aproape indescriptibila a padurii si a muntelui, cu un gust subtil de fum, te determina sa uiti pentru moment de tot ceea ce inseamna “durere si intristare pe fata pamantului” alaturata fireste langa o “glaja” pantecoasa si brumariu de racoroasa de Aligote dobrogean. Adevarul este ca, ar trebui ca fiecare dintre noi, macar o data sa ne desfatam cu astfel de minune, ocazie potrivita cred eu, pentru a vedea cum se prepara.
Insa pana la preparare sa vedem alcatuirea acestei minunatii, extraordinar de simpla si ca ingrediente, dar si ca preparare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 400g galbiori
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- ½ ardei kapia
- 200g smantana dulce de separator
- Sare
- Piper
- 1 legatura de patrunjel verde
[/list]
Mod de preparare:
Curatam si spalam galbiorii in apa rece, apoi ii asezam la fiert in apa cu sare. Ii clocotim doar cateva minute, apoi ii scoatem si-i scurgem intr-un strecurator de otel. (Nu aruncati supa).
Separat, curatam si spalam ceapa si jumatatea de ardei kapia, asijderi si usturoiul. Ceapa o tocam marunt si o asezam spre cuvincioasa calire intr-un vas pantecos. Alaturam caliturii si usturoiul zdrobit ( zdrobit cu lingura de lemn pe tocator, dragilor), apoi impreunam calitura cu galbiorii scursi, potrivim din supa ramasa de la prima fierbere a galbiorilor si mai lasam cateva clocote.
La final adaugam smantana, asezonam din sare si piper si lasam pe plita sa se ingroase sosul.
Tusa finala o dam cu patrunjelul maruntit, presarat din belsug peste tocana.
Servim imediat, la strachina de lut, cu mamaliguta pripita si fireste, nu uitam de vinul alb. Aligote, sacrosant pana spre cer, parfumat si onctuos.
Gata, s-aveti pofta si sa va indestulati cu masura!
Sursa: Retete Culinare