[quote style=”1″]Si nici nu stii cum s-o iei! O alcatuire olteneasca, tafnoasa si chisnovata,…si aperitiv,…si garnitura (acuma sunt chiar curios cine o sa fie atat de istet, ca sa deceleze daca-i mai mult aperitiv, ori garnitura), insa surprinzator de gustoasa, basca ca-i atat de usor de facut. Salata de fasole verde, o mana de ingrediente aiuritor de bine alaturate, cu versatilitate mare, poate sluji cu mici ajustari si abordare de frupt, dar si de post, asta ca sa nu mai zica nimeni ca noi romanii, nu suntem inventivi, uite ca si aici putem face din “rahat” bici,…si apoi sa mai faca si poc!
Alcatuire craiasca, adeca cu ifose, bine cunoscuta si renumita in patria prazului si a zaibarului, nu cred ca exista cineva intre Bailesti si Caracal sa nu fi auzit de ea, Salata de fasole verde ar trebui sa fie nelipsita de pe mesele noastre duminicale, cand nu ne sfiim sa mai luam si cate ceva usturoiat, ca-i pacat sa lipseasca de pe langa o friptura si-o cana cu rubiniu. Haidem, vorbaria multa-i saracia omului, sa vedem impreuna si ce mai trebuie pe langa fasolea aia verde, ca sa facem de-un bol de Salata de fasole verde…
[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 kg de fasole pastai (tinerele, …ar fi mai bine)
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri otet balsamic
- 1 capatana de usturoi
- 1 morcov potrivit
- 1 pahar de iaurt
- Sare (dupa obicei, narav, pofta sau dispozitie)
[/list]
Mod de preparare:
Pregatim fasolea (eventual congelata), o taiem in bucati potrivite (maxim 5 cm) si o punem la foc in apa putina cu sare (tot dichisu’ zace-n fierberea ei rapida, maxim 5 minute, ca daca o lasam mai mult, se face pasta si nu mai intelegem nimic din ea).
Curatam usturoiul, il varam la pisalog cu sare, si-l pisam pasta, apoi il frecam cu ulei, dupa care adaugam iaurtul si otetul si omogenizam.
Curatam morcovul, il spalam apoi il taiem cuburi “Macedonia”, pentru cine nu stie, gasim detalii la Metode de baza –Pregatirea salatelor.
Tocam cuvincios mararul.
Scurgem fasolea, o punem intr-un bol de salata cu sosul de usturoi descris mai la deal si amestecam usurel, cu tot cu marar si tusa finala de sare, pentru omogenizare fara a farama bucatile de fasole.
Dam la masa ca atare, sau pe langa o bucata generoasa de friptura. Zaibaru’ sa nu lipseasca!
Dragilor, S-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare