Desi, in general vorbind, nu este foarte indicat sa fii cu”…in mai multe luntri”, in ceea ce priveste preparatul de care astazi vom face vorbire, situatia sta cam asa, lucru intamplat numai si numai, pe baza mandriei nationale. Pentru ca nu as recunoaste in ruptul capului ca este un preparat exclusiv de sorginte italiana, astfel ca, am revendicat grill-ul ca fiind neaos romanesc, in virtutea zicerii stramosesti adaptate “Grataru-i frate cu romanu’…”. Ei bine, legatura de rudenie fiind clar stabilita, nu ramane fratilor latini decat peperonata, asa ca se verifica definitiv in opinia mea, caracterul “dual-luntras” al preparatului Grill cu peperonata. Despre grill ce sa povestim, e in AND-ul nostru…, insa peperonata este o garnitura foarte simplu de preparat, dar nu va luati dupa aparente, este grozav de savuroasa si mai mult decat atat, insoteste de minune carnea noastra. Fireste ca orice garnitura consacrata, exista variante nenumarate, insa personal, am ramas cantonat intr-o abordare clasica, pe baza de ardei grasi si ceapa.
Dupa acest preambul, cred ca este nimerit sa urmarim cu atentie si ingredientele necesare…
Ingrediente:
- 4 felii muschi de porc (150g bucata)
- 5 linguri ulei extravirgin de masline
- 2 lingurite rozmarin uscat
- Sare
- Piper
- ½ kg mix ardei gras (rosu, portocaliu, galben)
- 1 hasma
- 100 vin alb sec
- 400ml supa de carne
- 2 linguri otet balsamic
- ½ legatura ceapa verde
Mod de preparare:
Pentru a avea un start corespunzator, spalam si stergem feliile de muschi si preparam “la minut” o marinada, din 3 linguri de ulei, amestecate cu rozmarin, sare si piper. Pensulam generos carnea cu marinada si lasam sa se patrunda cuvincios pana ajungem din urma si cu prepararea peperonatei.
Curatam si spalam ardeii grasi si ceapa, ardeii ii taiem romburi sau felii mari, iar ceapa o taiem inele.
Intr-o tigaie ceva mai gospodaroasa, incingem cele doua linguri de ulei ramase si cu o miscare fluida din incheietura mainii, zvarlim spre calire, ardeii si ceapa. Savarsim calitura timp de 3-4 minute la foc iute, amestecand des.
Adaugam apoi peste ardei si ceapa vinul, apoi si supa de carne, dam in clocot si lasam sa se reduca cel putin 5 minute, sau pana sosul scade la jumatate. Asezonam din sare, piper si otet balsamic. Spalam si tocam ceapa verde.
Alaturat, pe un grill incins, frigem carnea pe ambele parti. O lasam 3-4 minute la odihna, apoi o feliem relativ grosier.
Gata, montam pe farfurie peperonata, asezam deasupra grill-ul feliat si presaram inele de ceapa verde.
Nu-mi ramane decat sa va urez, pofta buna!
Sursa: Retete Culinare