Lifestyle

Galbiori marinati

Galbiori marinati

Galbiori marinati

[quote style=”1″]Deschidem sezonul conservelor si muraturilor, cu un preparat ceva mai neobisnuit in sensul ca, materia prima nu se gaseste chiar pe toate drumurile, asa ca este lejer dificila procurarea ei. Dar daca, prin cine stie ce imprejurari gasim, este bine sa stim in prealabil cum se prepara. Ei bine, povestim astazi despre Galbiori marinati, o specie de ciuperci salbatice de o indescriptibila savoare. Mergand pe drumurile patriei, m-am pricopsit (a se citi cumparat), cu o cantitate decenta de galbiori asa ca am fost silit sa-i conserv pentru o utilizare ulterioara.

Procedeul este destul de migalos, ciupercile-s tare fragile si trebuie avut grija la manopere, dar pana la povestea propriu-zisa, sa urmarim putin si cantitatile…[/quote]

Ingrediente:

[list style=”check”]

  • 1,5 kg galbiori proaspeti
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 6 linguri otet de vin alb
  • Sare
  • piper
  • 1 ceapa mica sau 4 catei usturoi (dar acestea numai optional)

[/list]

Mod de preparare:

Fireste, cantitatile pot varia, nu este o reteta fixa (nu m-am hotarat inca daca asta e rau sau bine), asa ca marja de incercare este, slava Domnului…

Asa ca, la primul popas nocturn, m-am apucat temeinic de spalat ciupercile, va spuneam ce este o manopera tare migaloasa, asa ca trebuie facuta cu maxim simt de raspundere. Au ramas la scurs toata noaptea, asa ca dimineata la prima ora, le-am tras la tigaie (pe plita aia cu inductie, adevarata minune mobila, nu stiu ce m-as face fara ea), in etape, cate cate putin ulei de masline intins pe tigaia neaderenta (o tigaie gospodaroasa, fireste), apoi le-am asezonat otet si cu un praf de sare si piper.

Tehnic vorbind, nu ii amestecati cu lingura, pentru ca se vor farama, rotiti doar tigaia, isi lasa suc propriu suficient pentru calire.

Otetul se adauga treptat, pentru ca se absoarbe incetul cu incetul si isi pierde acreala: stropiti cu otet si asteptam 10 minute, repetam manopera pana ajungem la gustul dorit. Galbiorii nu trebuie sa fie prea acri, sa fie ca o salata, pentru ca ii vom consuma exact in starea in care ii scoatem din borcan. Folosim otetul numai pentru gust.Cum am fost prevazator si am pastrat borcane de la Dulceata de afine, am umplut borcanele cu galbiori si le-am sterilizat.

Optional, mai putem adauga ceapa taiata marunt sau usturoi, insa usturoiul este bine sa-l adaugam in faza finala, intrucat prin tratament termic isi pierde aroma.

Cam asta-i lucrarea.

Succes si pofta buna.

Nota:

In principiu, metoda poate fi folosita si la alte specii ciupercoase.

 

Sursa: Retete Culinare

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.