[quote style=”1″]Am hotarat sa cochetam astazi cu bucataria indiana, alcatuind un preparat numit Chiftelute de cartofi Punjabi. De ce Punjabi, (stiut fiind faptul ca in principiu caracteristica principala a bucatariei Punjabi este folosirea cantitatilor mari de “ghee”, precum si smantana), tocmai pentru ca folosim in preparat condimentul consacrat Punjabi si anume Garam Masala.
Acum, despre gastronomia Punjabi putem spune pe scurt ca, este concentrata in principal pe preparate cu grau, orez si alte ingrediente, firul principal care le tine laolalta fiind exact acest mix de condimente. Exista anumite feluri de mancare care sunt preparate exclusiv in regiunea Punjab, iar componenta mix-ului Masala clasica, rezida intr-un amestec de ceapa, usturoi si ghimbir.
In ceea ce priveste preparatul nostru, numit in India, aloo tiki, putem spune ca in principiu este o chifteluta de cartofi pasati, in amestec cu ceapa, usturoi, boia, iute si fireste Garam Masala, cu un gust deosebit de bun, care pot fi consumate fie calde fie reci, ca o mica gustare aperitiv, alaturate unor sosuri specific indiene, respectiv chutney de menta sau sos de tamarind.
Acestea fiind spuse, sa cunoastem impreuna ingredientele chiftelutelor noastre…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 500g cartofi
- Sare
- 1 ceapa medie
- ¼ lingurite boia iute
- 1 lingurita garam masala
- ½ lamaie
- 15-20 fire coriandru verde
- 3 linguri de untdelemn
- 15g unt
[/list]
Mod de preparare:
Procedeul nu este foarte complicat, asa ca urmarim pasii:
Curatam si spalam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert intr-o oala cu apa si putina sare. Acoperim oala si dam in clocot, apoi fierbem incet 10 minute, pana s-au fragezit dar nu s-au sfaramat.
Curatam si spalam ceapa, o dam pe razatoarea mare, o stoarcem si o transferam pe prosop absorbant de hartie sa-si lase excesul de lichid.
Transferam ceapa intr-un bol si adaugam boia-ua, garam masala si sarea.
Peste amestec stoarcem doua linguri de suc de lamaie. Alaturat spalam coriandrul, oprim cateva fire pentru décor, iar restul il tocam si-l adaugam peste ceapa cu condimente.
Scurgem cartofii, ii adaugam la compozitie si-i pasam cu grija. Amestecam uniform compozitia noastra si alcatuim 8 chiftelute de aproximativ 5 cm diametru.
Alaturat, incingem bine intr-o tigaie uleiul cu untul, apoi prajim chiftelutele cate 2-3 minute pe fiecare parte, pana se fac crocante.
Scoatem pe prosoape absorbante, pentru a-si lasa excesul de grasime, apoi montam pe platou cu firele de coriandru pastrate si sos rosu picant. Servim ca aperitiv fierbinte sau daca nu dorim, le lasam sa se raceasca pentru mai tarziu.
S-aveti pofta si succes!
Sursa: Retete Culinare