[quote style=”1″]O supa de vita, nu chiar des intalnita, intr-o prezentare inedita, face astazi obiectul povestii noastre. Supa de vita sub palarie de aluat, este o supa cu o baza de vin de Madeira, un vin dulce, plin, cu tonuri de miere caramelizata. Desemenea in continutul acesteia intalnim si trufele, astfel incat aceste doua ingrediente confera supei o savoare cu totul si cu totul aparte. Nu este mai putin adevarat ca in vinul de Madeira este adaugat si cognac, acesta fiind responsabilul pentru existenta asa numitor “ tonalitati de Madeira”. Insa nu despre caracteristicile acestui vin, facem azi vorbire, ci despre supa cu baza de vin si trufe, o supa deosebita, care ne incanta ca si gust, dar si ca prezentare.
Ei bine, lucrurile nu sunt chiar simple, este o supa de dificultate medie, dar urmarind cu atentie pasii, rezultatele sunt pe masura. Haidem sa vedem si ce ingrediente ne sunt necesare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 150ml vin rosu de Madeira
- 1 fir telina verde
- 1 morcov
- 800ml supa concentrata de vita sau supa clara din coada de vitel
- Sare
- Piper
- 1 ceapa verde
- 20g trufe (se comercializeaza la borcan)
- 125g file de vitel taiat fasii foarte subtiri
- 1 rola aluat de foi (refrigerat)
- 1 galbenus de ou
[/list]
Mod de preparare:
Si incepem cu inceputul, (asta inseamna ca gustam cumpatat din vinul de Madeira, numai si numai …ca sa vedem ce gust are), incingem cei 150 ml vin intr-o oala si-I fierbem timp de 5 minute, neacoperit, la foc mare.
Cat fierbe, spalam si curatam telina verde, morcovul si le taiem cuburi mici. Spalam si ceapa verde si o taiem inele. Punem trufele la inmuiat.
Adaugam peste vin supa de vita, lasam sa clocoteasca, apoi adaugam si legumele taiate, acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba 3 minute. asezonam din sare si piper si oprim focul. Lasam la odihna si patrundere de arome.
Intre timp, preincalzim cuptorul la 220 grade.
Taiem trufele din borcan in felii foarte subtiri. In 4 vase termorezistente (avand capacitatea cat o portie de supa), repartizam trufele , inpreuna cu apa in care s-au inmuiat, fasiile de file de vitel si inelele de ceapa verde.
Din aluat se decupeaza patru cercuri, ceva mai mari decat diametrul vaselor termorezistente. Turnam supa in vase, acoperim vasele cu aluatul iar marginile le lipim bine.
Pensulam capacele de aluat cu galbenusul de ou si dam vasele la cuptor pentru 10 minute, pana cand aluatul creste si devine crocant.
Scoatem supa din cuptor si servim imediat.
Hai ca nu a fost greu!
Succes si pofta buna!
Variante:
In locul trufelor intregi (se prea poate intampla sa nu gasim), se pot folosi 2 lingurite de pasta de trufe, sau ulei cu trufe.
Nu-mi ramane decat sa va urez, pentru a doua oara, succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare