
Invatatorii si educatorii nu mai trebuie sa faca studiile superioare impuse prin Ordonata de Urgenta, semnata de Ecaterina Andronescu, in luna decembrie a anului trecut. Inspectoratul Scolar Judetean Braila (ISJ), ne-a informat ca in momentul de fata activeaza in invatamantul brailean 580 de educatori si 729 de invatatori, majoritatea absolventi de licee pedagogice.
Informatia conform careia, cadrele didactice din invatamantul prescolar si primar pot profesa in continuare fara a mai avea obligatia de a efectua studii superioare ne-a fost data de Marian Dragomir, deputat PSD. “Este vorba mai exact despre Ordonata de Urgenta 92/2012, care prevedea ca educatorii si invatatorii din Romania fara diploma de licenta sa fie obligati sa termine o facultate in urmatorii sase ani, pentru a-si pastra postul. S-a discutat foarte mult in ultima perioada asupra dreptului invatatorilor si educatorilor de a profesa cu obligatia de a efectua studii superioare. O sa aduc o veste buna actualilor invatatori si educatori, acestia isi pot continua activitatea fara a mai efectua alte cursuri de specializare”, a declarat deputatul Marian Dragomir.
Masura de excludere a functiilor de educator si de invatator a fost luata de catre Guvernul Boc, in conditiile in care, in sistemul de invatamant functioneaza, la acest nivel, peste 50.000 de cadre didactice – educatori si invatatori. Se pare ca masura de excludere a acestor functii a fost combinata ulterior cu introducerea obligatorie a conditiei minime de studii pentru ocuparea oricarei functii didactice: “absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului”. Datele oficiale de la ISJ arata ca in Braila sunt 580 de educatori si 729 de invatatori, majoritatea absolventi de licee pedagogice.