Ingrediente:
Blat:
4 oua,
80 gr zahar,
1/2 plic praf de copt stins intr-o lingurita de otet,
120 gr faina,
1 praf de sare.
Umplutura:
4 mere,
100 gr unt,
100 gr zahar,
1 lingurita esenta de vanilie sau 3 pliculete zahar vanilat.
Crema de vanilie:
500 ml lapte ,
2 oua,
100 gr zahar,
100 gr amidon,
4 plicuri zahar vanilat,
100 gr frisca dulce batuta,
1 pliculet gelatina.
Mod de preparare:
Blat: ouale se separa , se bat albusurile spuma cu zahar, astfel incat daca intoarcem bolul, albusul sa nu cada.Se mixeaza galbenusurile cu praful de copt stins in otet intr-un bol mai mare, apoi adaugam albusurile spuma.Faina se amesteca cu sare apoi cu albusurile si galbenusurile. Se amesteca usor , compozitia obtinuta se pune la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt – dimensiune tava 20×30.Se introduce in cuptorul incalzit la 180 C si se lasa cca 15 min.Dupa coacere se lasa sa se raceasca si se taie in 2 foi.
Crema de vanilie: ouale, zaharul si amidonul se amesteca apoi se subtiaza cu 100 ml lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert .In momentul in care laptele a dat in fiert se adauga compozitia formata si se amesteca continuu. Se lasa sa fiarba pana ce se ingroasa.
Se ia de pe foc, se amesteca cu zaharul vanilat si se lasa la racit .
Pentru umplutura, se curata merele de coaja si se dau pe razatoare.Intr-o cratita punem zaharul, merele rase si untul . Se amesteca si se pun la fiert la foc mic. Se lasa sa fiarba pana se incorporeaza 3 sferturi din zeama.Cand este gata se lasa sa se raceasca si se adauga vanilia.
Gelatina se pune in 50 ml lapte fierbinte si se amesteca continuu pana se dizolva, in acelasi timp se si raceste.
In tava in care am copt blatul se pune un strat de folie alimentara , se adauga prima foaie, adaugam umplutura de mere, apoi a doua foaie. Se pune la rece cca 30 min.
Frisca batuta se amesteca cu crema de vanilie si gelatina, mixam compozitia , pana devine omogena. Compozitia formata se toarna peste blatul umplut cu mere, se niveleaza cu o spatula si se introduce la rece cca 5 ore, de preferat de seara pana dimineata.
Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita.
Este un desert aromat si foarte gustos.