
[quote style=”1″]Povestim astazi despre un aperitiv interesant, cu sos picant de rosii, aperitiv care personal mi-a placut foarte mult. Este vorba despre Galuste cu sos picant, galustile de gris fiind o specialitate tare draga mie. Este intradevar putin mai complicat in ceeea ce priveste “fabricarea” galustilor, insa usurinta in alcatuirea sosului compenseaza pe deplin acest mic inconvenient. Despre galusti putem povesti zile in sir, cum se fac, temperatura ingredientelor , aspecte de practica culinara care au mai fost abordate in alte retete vezi Supa de galuste, insa nu strica sa mai amintim pe scurt si aici.
Insa pana ne lamurin cum sta treaba cu galustile, haideti sa vedem cam ce ne trebuie pentru preparat…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 legatura usturoi verde
- 1 ceapa
- 1 cutie rosii in suc propriu
- 1 lingurita de chili
- Sare
- Piper
- Ulei de masline extravirgin
- 200 g gris
- 2 oua
[/list]
Mod de preparare:
Este, ca si in alte dati un preparat in doi timpi, asa ca…
Primo tempo…sosul.
Curatam ceapa si usturoiul verde, ceapa o punem la calit intr-un vas si atunci cand a devenit sticloasa, stingem cu rosiile tocate, adaugam usturoiul verde tocat, chili-ul, o cescuta de apa si lasam sa se reduca. Dupa 15 minute, atunci cand s-a redus corespunzator, asezonam din sare si piper si stingem focul. Gata cu sosul.
Secundo tempo…preparam galustele.
Batem ouale cu sare si ulei. Adaugam apoi grisul in ploaie, cate o lingura pe rand, amestecand dupa fiecare pana obtinem consistenta potrivita. Aluatul de galusti are consistenta potrivita atunci cand la trecerea furculitei prin el, darele raman vizibile. Facem acest test dupa fiecare lingura de gris, pentru ca daca punem prea mult nu e bine, galustile vor iesi “tari ca piatra si ne vom sparge dintii in ele”. Dam focul mic la oala cu apa si o lingura de ulei, ca sa nu clocoteasca tare, altfel galustile se imprastie.
Cu o lingurita formam galustile: inmuiem lingurita in supa pana se incalzeste (2-3 secunde), apoi luam aluat si lasam in supa sa se desprinda galusca.
Cand am terminat de format galustile, acoperim oala si fierbem la foc mic pentru 10 minute.
Oprim focul si lasam oala acoperita 25 minute, galustile se vor umfla frumos si vor fi fragede si gustoase.
Galustile se servesc fierbinti, asezonate cu sosul picant.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare