[quote style=”1″]Am stat mult in cumpana sa ma hotarasc ce reteta de drob de miel sa savarasesc de Pasti. In mintea mea s-a dat lupta intre traditional si modernism, un fel de Ying si Yang culinar, insa pana la urma a invins traditia, nu stiu pe deplin de ce, dar asta este. Promit insa, spre deplin echilibru, ca la Pastile urmatoare lasam traditia in urma si savuram impreuna o reteta de drob contemporan, simplu si rapid. Asadar traditia, ce ne-am face fara traditie? Drob de miel traditional, cateva ingrediente, din care sigur voi sari prapurul, uite asa, sa sara in sus adeptii dogmei… Buun, cum spuneam, Drobul este un preparat eminamente traditional, se face din organe de miel, nu ca nu s-ar putea prepara si din altceva, dar…asa-i traditia! Haidem sa vedem impreuna ce ne trebuie:[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 kg de maruntaie de miel (inima, ficat, rinichi)
- 3 oua fierte
- 4 oua crude
- 4 legaturi de ceapa verde
- 3 legaturi marar
- sare
- piper
[/list]
Mod de preparare:
Organele mielului se pun intr-un vas cu apa rece pentru o ora, sa iasa tot sangele din ele. Dupa ce a trecut timpul le asezam gospodareste pe aragaz la fiert in apa cu sare. In cazul ca face spuma (face sigur), vom spumui. Fierbem 3 oua vezi „Metode de baza – Fierberea oualor”. Curatam si spalam ceapa verde si mararul, le tocam foarte fin, da foarte fin, nu jucarie! Intre timp organele de miel au fiert, asa ca le lasam la cuvenita odihna si racire timp de 30 minute. Dupa ce s-au racit, le tocam cuvincios la masina, cu sita mijlocie, nici mare da’ nici mica…treimea-i de la Dumnezeu, asa ca peste tocatura, aruncam verdeata tocata si spargem cate unul, cele 4 oua ramase, amestecam vartos, apoi dregem din sare si piper. Rostuim deindata o tava de copt, va spuneam in preambulul povestii noastre ca nu voi folosi prapur, asa…in contra dogmei, asa ca asezam frumos hartie de copt, si alcatuim usurel drobul astfel… In fundul tavii asezam un strat de tocatura, apoi depunem frumusel cele 3 oua fierte si cojite deja, peste care, repejor adaugam restul de tocatura. Alcatuirea-i gata, asa ca introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade. Lasam la copt 40-45 minute, timp in care fireste, ne putem ocupa de altceva. Dupa ce intervalul de timp s-a epuizat, cu un bat de frigaruie intepam drobul, sa vedem daca este copt. Daca pe bat nu se lipeste compozitie, este copt, daca se lipeste, mai lasam 5-10 minute. Cand este gata, se scoate pe platou la racit, apoi se lasa peste noapte la maturat. Se serveste a doua zi, alaturi de celelalte preparate traditionale de Pasti.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culiare