• Contact
joi, 11, septembrie 2025
No Result
View All Result
ProBraila
28 °c
Ro
29 ° S
29 ° D
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Social

Cozonac muntenesc de la www.maitre.ro

26/04/2014
in Social, Stil de viata
Timp de citire:4 mins read
A A
0
Cozonac muntenesc de la www.maitre.ro
0
Distribuiri
9
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp
Cozonac muntenesc de la www.maitre.ro
Cozonac muntenesc de la www.maitre.ro

Să nu credeți acum că, în toată această bucurie și lumină sfântă, cozonacul nostru, cel de toate zilele, apare într-o aureolă de unicitate tipic românească. Nicidecum! Cozonacul se săvârșește pe o zonă mai largă, peste Carpați, peste Dunăre, peste Tisa și Nistru! Dar parca nicăieri nu are farmecul de acasă.

Cum spuneam de Paștile trecute, în fiecare an vom povesti despre câte un “cozonăcel” specific fiecărei zone istorico-tradiționale a patriei-mumă!

ArticoleSimilare

Înfrângere pentru Dunărea Brăila în deplasarea de la CSM București

Ziua Pompierilor din România sărbătorită la ISU Dunărea Brăila

Sportivii Urban Warrior Gym – pregătire intensă și participare la stagiul internațional Senshi din Bulgaria

Astăzi, firește, a venit rândul celui Cozonac muntenesc!

Neavând pretenția absurdă că numitul cozonac muntenesc este mai bun, mai aromat, mai savuros decât alții, rămânem totuși înlăuntrul unei rețete fascinante, de o opulență aproape exotică, prilej deosebit de gustos de prăznuire a jertfei lui Hristos.

Așa cum se cuvine, luăm aminte mai întâi de ingredientele necesare.

Ingrediente:

  • – 15 ouă
  • – 1 baton vanilie
  • – 1 litru lapte
  • – 1 păhărel untdelemn de bună calitate
  • – 3 kg (maxim 4) de făina extra
  • – 3-4 păhărele cu unt topit călduț
  • – 1 păhărel cu rom alb
  • – 3-4 lingurițe rase de sare
  • – 100 g drojdie
  • – 100 g cacao
  • – o mână de nucă rasă
  • – 200 g rahat (de cel turcesc)
  • – 1,2 – 1,5 kg zahăr tos

Pentru săvârșirea cozonacilor trebuiesc socotite aproximativ 12 ore și-o sticlă de vin bun! Asta înseamnă, dragilor, că este bine să fie pregătite toate decuseară și să ne luăm de “treabă” cu noaptea-n cap! Vinul, vom vedea ce rol are în toată această ecuație!

Păi… hai!

Grijim de spargem decuseară ouăle, gălbenușurile le punem deoparte, iară albuşurile, mă rog, om face altceva din ele, pentru că, momentan, nu sunt de nici un folos.

În gălbenușuri punem sarea, amestecăm oleacă și dăm la rece. Bem un pahar de vin, maxim două, și ne culcăm cu gândul la cozonaci.

Dimineața la 4 (mă rog, vorba vine… da’ eu mă trezesc odată cu găinile), nu vă duceți la sticla de vin, ci puneți într-un vas potrivit, foarte curat, două mâini de făină (cam jumătate de kilogram), făină pe care o opăriţi cu lapte clocotit.

Amestecăm cu un mai sau lopățică de lemn și apoi batem vârtos până când obținem o compoziție omogenă, fără cocoloașe.

După ce s-a răcorit, adăugăm drojdia (fărâmițată într-un castron adânc și frecată bine cu 2-3 linguri de zahăr). Omogenizăm iară, acoperim cu un șervet curat și dăm la loc călduț, să mai crească.

Cât timp crește plămada noastră, rostuim un lighean mare (susceptibil de a fi suficient de încăpător pentru a frământa în el), apoi strecurăm prin sită gălbenușurile de ou în lighean.

Batem vârtos şi gălbenușurile, adăugăm romul și, iară, batem, batem, batem, adăugăm vanilia tocată mărunt și, iară, batem, batem, batem, de zici că se sfârșește lumea.

După ce ne doare mâna de-atâta bătut, bem un vin! Merităm!

Gata și cu vinul, începem a frământa, punem peste “bătătură” făină puțin câte puțin, amestecăm, frământăm, până ce toate se omogenizează. Apoi frământăm cu pumnii strânși, până ce obținem un aluat potrivit de moale.

Cântărim făina rămasă, ca să știm câtă a încăput în aluat, apoi adăugăm zahărul și untul topit după proporția 300 g zahăr la 1 kg făină și un pahar și-o leacă de unt.

Încorporăm treptat mai întâi zahărul, apoi untul și untdelemnul, întorcând mereu aluatul pe aceeași parte.

Frământatul îi musai să dureze 2 ceasuri!

Punem aluatul la crescut, tot la loc călduț, și lăsăm 2-3 ore să crească frumos, timp în care putem să mai bem un pahar de vin. În total, trei! Sau patru?

Pregătim formele, unse bine cu unt, și așezăm în ele coca în care înfășurăm cacao cu zahăr și bucăţele de rahat, după care le lăsăm acoperite (tot la loc călduț), să mai crească.

Cât timp crește coca în forme, pregătim cuptorul. Când s-a încălzit bine, ungem cozonacii cu ou bătut, presărăm cu zahăr granulat și nucă rasă, apoi dăm la cuptor o oră, cel mult o oră și-un pătrar.

Odată epuizat intervalul de coacere, scoatem cozonacii (de-acum făloși nevoie-mare), îi culcăm cu tot cu formă pe-o parte, pe-un fund de lemn. După două, trei minute, îi scuturăm binișor și, iată, ies singurei din formă, deci îi așezăm pe fund de lemn și-i acoperim cu grijă să nu se turtească sau încruzească.

Lasăm măcar un ceas la odihnă, apoi, atunci când sunt bine răciți, îi învelim în hârtie cerată și așezăm peste ei un șervet.

Gata! Cozonac muntenesc, rețetă fascinantă, de o opulență aproape exotică, prilej deosebit de gustos de prăznuire a jertfei lui Hristos.

La orice praznic, vinu-i nelipsit, așa că, dragilor, cătați să vă îndestulați cu un vin expresiv şi echilibrat, cu o linie aromatică susţinută, o îmbinare reuşită a „3 trandafiri bahici” în care Merlot-ul oferă prospeţimea şi fructuozitatea, Cabernetul – virtuozitatea şi expresivitatea, iar Feteasca Neagră, rotunjimea şi echilibrul.

Tres Rosae! De Măcin! Alcovin Măcin!

S-aveți poftă!

 

Etichete: aurelian sabinus ilinoiubraila stiricozonac muntenesc retetagastronomie brailamaitre ilinoiupro brailaprobrailastiri brailawww.maitre.ro
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • Înfrângere pentru Dunărea Brăila în deplasarea de la CSM București 10/09/2025
  • Ziua Pompierilor din România sărbătorită la ISU Dunărea Brăila 10/09/2025
  • Sportivii Urban Warrior Gym – pregătire intensă și participare la stagiul internațional Senshi din Bulgaria 10/09/2025
  • Altercație între un elev și un profesor în curtea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Galaţi 10/09/2025
  • Campanie județeană de prevenire a violenței domestice 10/09/2025
  • Protest al sindicaliștilor brăileni în fața Prefecturii 10/09/2025
  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Go to mobile version