Cultura

Ca semn al prosperitatii economice a orasului, Braila avea in 1897 un numar de 68 de hoteluri

Ca semn al prosperitatii economice a orasului, Braila avea in 1897 un numar de 68 de hoteluri
Hotel St. Petersburg Braila
Hotel St. Petersburg Braila

O statistica intocmita in 1897 la cererea Statului major general al Armatei arata ca Braila avea la acea data 68 de hoteluri. Numarul mare de hanuri si hoteluri construite la Braila, dupa anul 1830, este un semn al prosperitatii economice a orasului, al traficului intens de marfuri si de calatori.

Potrivit sefului Sectiei Art? de la Muzeul Brailei, dr. Maria Stoica, hanurile cele mai importante erau cele negustoresti, care asigurau gazduirea calatorilor si depozitarea marfurilor in hrubele existente in subsolul cladirilor.

„Acest tip de han, ocupand o suprafata mare de teren la intersectia strazilor principale, a constituit pentru urbanismul Brailei prima incercare de monumentalizare a arhitecturii. Exemple concludente sunt Hanul de Piatra, care formeaza coltul Pietei Traian cu str. M.Eminescu, Hanul Rally – aflat in capatul dinspre Piata Traian cu strada Mihai Eminescu, construit in jurul anului 1840 si distrus de incendiu la 1859, si Hanul Rosu, care ocupa coltul format de Calea Calarasilor cu str. Rosie, proprietatea familiei Caravia”, sustine dr. Maria Stoica.

Hanurile costruite dupa jumatatea secolului al XIX-lea au primit, dupa moda vremii, numele de Hotel. Ele erau amplasate pe principala strada comerciala, in apropierea pietelor, la barierele orasului pe traseul urmat de carutele cu marfuri spre port.

Acum apar hotelurile: St. Petersburg (la intersectia Bulevardului Cuza cu str. Mihai Eminescu), Marele Hotel Victoria (pe Calea Calarasilor colt cu str. Rosie, vis-a-vis de Hanul Rosu), Malcoci (pe str. Galati colt cu str. Catolica).

In anul 1864, cele mai cautate localuri erau: Hanul lui Zosima, Hanul lui Gh.Papazovici, Hanul lui Ciacaru, Hanul Padulu, Hanul Rosu, Hanul lui Aron Zarafu, Hanul Unguresc, Hanul lui Bluster, Hanul lui Petre Boiangiul, Hanul lui Ilie Bochieru, Hanul lui Cosma Bercaru, Hanul lui Dumitru Cetula, Hanul lui Papazulu, Hanul Trandaburu, Hanul lui Barbu Dumitrescu.

Ca hoteluri, cele mai frecventate erau: Hotel Pesta, Hotel Ralli, Hotel Victoria, Hotel Petersburg, Hotel London, Hotel de Paris, Hotel d’Athene, Hotel Weibl, Hotel Galati, Hotel Roman, Hotel Romania, Hotel Berlin, Hotel Moscova, Hotel Europa, Hotel Orient.

„Multe alte hanuri si hoteluri erau modeste case de locuit, adaptate conditiilor de inchiriere, fara pretentii de confort sau de siguranta. La strada aveau pravalie, carciuma, cafenea, bacanie, urmata de doua camere spre curtea in care se afla un sopron de scandura si un put cu doua galeti de fier. Un exemplu este hanul lui Gheorghe Garoiu, din coltul str. Rahovei cu 1 Decembrie 1918. Asemanator era proiectul hanului intocmit de arh.Dimitrie Poenaru pentru domeniul statului. Acesta era compus dintr-o camera pentru bacanie, una pentru carciuma si doua pentru calatori, o pivnita care putea cuprinde pana la 8 buti de vin si un grajd pentru 20 de vite, toate construite din caramida si acoperite cu olane”, a mai spus dr. Maria Stoica.

Marele Hotel Victoria - Braila
Marele Hotel Victoria – Braila

Pana la afirmarea lui ca program specific in arhitectura Brailei, hotelul aducea ca element de noutate in structura hanurilor Rally si Weibl sala de teatru si salonul de dans, dupa modelul „Casei Bossel” din Bucuresti. Din acest moment, hotelul capata o functie culturala, contribuind la modelarea societatii brailene si la integrarea ei in circuitul cultural european.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.