[quote style=”1″]Ne delectam astazi cu o reteta finlandeza de somon, peste pe care fireste, finlandezii il au din belsug in apele indepartatului Nord, cu un gust foarte delicat, pe numele ei original “yrttjuustolla ta ytetty lohi” insa trebuie sa fii desigur finlandez, ca sa te pasioneze o astfel de denumire. Pana la urma, nu denumirea originala a preparatului trebuie sa ne preocupe acum, ci imbinarea neobisnuita intre somon, peste tipic al Scandinaviei, emmentaler-ul din patria cantoanelor si ierburile noastre aromate neaose. Iata cum, inclusiv in arta culinara isi face simtita prezenta, globalizarea.
Nu cred ca are rost sa mai povestim despre beneficiile somonului ca profil nutritiv exceptional, acizii grasi, posibilitatea vasta de combinare cu alte ingrediente, unele combinatii fiind de-a dreptul exotice, cum este si cea de fata.
Prin urmare, “Buzunar de somon cu emmentaler”, aceasta fiind fireste, denumirea adaptata, chiar sunt curios cum ve-ti pronunta ““yrttjuustolla ta ytetty lohi”, daca reusiti, sa-mi dati de veste, pentru ca personal, eu mi-am scrantit limba in cursul incercarii!
Ca orice reteta nordica dezbracata de avatarurile pronuntiei, este genial de simpla si comoda, practic din 3 manopere (avand ingredientele deja pregatite), este gata. Hai sa urmarim impreuna:
Dupa cum observati, toata alcatuirea-i multiplu de 4, cu o mica exceptie, eu sunt nascut pe 4 asa ca, macar din punctul asta de vedere, e o reteta faina.[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 4 fileuri de somon
- 2 lamaie de suc
- 4 bucati de branza Emmentaler
- 4 fire marar
- 4 fire Green chives (arpagic verde)
- 4 ramurele de cimbrisor
- Sare
- Piper
[/list]
Mod de preparare:
Incepem deci, prin a potrivi de sare si piper fileurile de somon. Spalam firele de green chives si cimbrisorul.
Taiem arpagicul bucati si tocam cimbrisorul.
Cu ajutorul cutitului de filetat (vezi Taierea pestelui-Tehnica de baza), facem o taietura in forma de buzunar in fiecare file de somon, fara insa a-l taia de tot.
Umplem buzunarul cu arpagic verde, felia de emmentaler, cimbru si un fir de marar.
Inchidem fileurile prin presare usoara, le stropim cu suc de lamaie, le infasuram in foaie de aluminiu si introducem in cuptorul incins in prelabil la 2000 C, timp de 15 minute.
Cand sunt gata, montam pe platou, cu lamaie, marar si green chives. Nu uitati de cinstea cuvenita, vin alb musai (vezi Ce bem, dar mai ales, cum bem!).
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare