Daca tot intram in linie dreapta catre sarbatorile de iarna, cuvenit este cred eu, sa povestim mai intai despre ceva garnituri de exceptie, pentru ca fripturile le vom povesti si pe ele la vremea lor, acuma inca nu-i timpul. Mergand pe linia asata logica, astazi povestim despre o Crema de pastarnac si mere, o garnitura excelenta, cu o aroma subtila Provensala, conferita de asocierea marului si cimbrului pe baza de pastarnac. Despre pastranac mare lucru nu avem de spus, in afara de valentele aromate, este o radacinoasa inrudita cu morcovul si ca factor inedit, aflam ca pana la aducerea cartofului in Europa din Lumea Noua, pastarnacul, alaturi de nap i-a tinut locul. Crema de pastarnac si mere, este cu siguranta o garnitura care potenteaza minunat friptura, are un gust dulce-aromat, asa ca apreciez ca pentru sarbatorile ce vin, poate fi o alegere inspirata.
Pana una-alta sa urmarim si ingredientele necesare pentru Crema de pastarnac si mere…
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 500g pastarnac
- 2 linguri ulei de masline
- 1 mar
- Sare
- Piper negru
- ½ lamaie
- 3 fire cimbru
- 75ml smantana
[/list]
Mod de preparare:
Curatam si spalam pastranacul si il dam pe razatoarea mare. Daca radacinile sunt mature, le taiem bucati si indepartam miezul lemnos inainte, astfel incat sa ramane numai partea moale.
Intr-o tigaie cu margini inalte, incingem uleiul de masline, adaugam pastranacul si il sotam 5 minute la foc mic.
Intre timp, curatam marul si il radem si pe el pe razatoarea mare. Il adaugam in tigaie, asezonam din sare si piper, apoi stoarcem deasupra sucul jumatatii de lamaie.
Spalam firele de cimbru, alegem frunzele de pe tulpini si adaugam in tigaie. Continuam sotarea inca 3-5 minute pana cand pastranacul este fraged.
Finisam garnitura cu smantana, amestecam bine pana se incinge. Gata! Transferam Crema de pastarnac si mere langa friptura si servim imediat.
Dragilor, s-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare