Am stat multa vreme sa chibzuiesc, sa fac, sa nu fac, daca nu ies, sigur ma fac de poveste, numai ca pofta era mare si-mi aminteam momentele din copilarie, cand mama savarsea cate un platou mare, pazit cu strasnicie in primele zile, pentru a se fragezi, apoi oferit cu dragoste pentru a gusta, ei bine…a-ti ghicit deja, celebrele si de-acum clasicele Cornulete cu rahat.
Da, asa cum va spuneam, mi-am luat “inima-n dinti”, ajutat fireste si de 50ml de “curaj” de pruna (de doua ori o plans cazanu’ pan’ l-o slobozit, curaju’ asta), cu un Doamne-ajuta mormait printre dinti, am purces la treaba si la alcatuit cateva Cornulete cu rahat. Pana la urma, m-am convins ca socul psihologic este mare, intrucat reteta, desi nu-i floare la ureche, nici extraordinar de grea nu este, insa dulciuri prepar relativ rar, asa ca probabil o sa mai treaca apa pe Dunare pana ma obisnuiesc.
Clar, in opinia mea, reteta asta trebuie trecuta in categoriacelor perene, nu cred ca va disparea vreodata, chiar daca asaltul “facaturilor de plastic” pare de nestavilit si obisnuinta de a face cate ceva in casa, aproape ca isi da obstescul sfarsit, gratie ritmului infernal al vietii cotidiene.
Asadar Cornulete cu rahat, reteta clasica, de casa, facute cu untura si rahat (da’ de cel lokum). Apropo dragilor, nu incercati trucul cu margarina, pur si simplu daca nu folosim untura, mai bine ne vedem de drum si lasam pe altadata…
Haidem sa vedem totusi si ingredientele, ca poate v-ati fi plictisit de atata palavrageala…
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 200g untura de porc
- 500 g faina
- 500g rahat
- 2 plicuri praf de copt
- 1 galbenus de ou
- 4 linguri smantana grasa
- Un praf de sare
- Coaja de la o lamaie
- 50 ml apa
- 100-150g zahar pudra pentru pudrat, fireste!
[/list]
Mod de preparare:
Cum povesteam, lucrare “psihologica” mon cher, asa ca rostuim un vas de framantat, de cel cu margini mai inalte si cernem in el faina, adaugam untura, praful de copt, galbenusul de ou, smantana, praful de sare, coaja de lamaie si la urma, normal apa, amestecam vartos si apoi incepem sa framantam aluatul ( cat framantam, putem fredona slagarul “Suflecata pan’ la brau, da’ nu-i o conditie sine-qua-non). Daca aluatul nu se leaga, putem sa mai adaugam putina apa. Framantam aproximativ 10 minute pana obtinem un aluat ferm. Continuam apoi framantarea, inca 10 minute, prin metoda “impaturirii” (practic, indoim aluatul la framantare, astfel incat, in interiorul lui smantana si praful de copt se vor combina si combinatia aceasta constituie agentul de crestere). Vom obtine un aluat nelipicios.
De aici, lucrurile curg pe repede-nainte, asa ca impartim cantitatea de aluat rezultata in 3 parti, fiecare parte o intindem in foaie relativ subtire (3-4mm grosime), pe planseta pudrata cu faina, in forma relativ dreptunghiulara, apoi taiem patrate cu latura de aproximativ 7-8 cm, pe care apoi, le taiem pe diagonala, rezultatul final…triunghiuri mai mult sau mai putin dreptunghice.
Preincalzim cuptorul la 180 grade, apoi revenim la planseta si in centrul fiecarui triunghi de aluat, asezam o bucata de rahat (taiat fireste in prealabil), apoi rulam bucatile, obtinand, …normal, forma consacrata a cornuletelor.
Le asezam in tava, pe foaie de copt si le dam la cuptor cam 20 minute, pana ce colturile incep sa capete tenta aurie.
Scoatem si le pudram cu zahar cat sunt fierbinti, apoi, inevitabil vine cea mai grea perioada, …asteptarea! Cam 48 ore, cat se fragezesc, ma rog, interval in care ne putem indeletnici cu altele. Ce ziceti de-o …palinka?
Dragilor, rabdare multa si fireste S-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare