[quote style=”1″]Si ce poate fi mai bascalios cand spui …am facut o varza!…”Locantele” cu pretentii fug ca dracu’ de tamaie de varza, verze, mancare cu varza, …ma rog, cam aproape tot ce are in titulatura cuvantul varza. Oare de ce? Varza a fost, este si probabil va ramane una din piesele de rezistenta ale gastronomiei romanesti. Asa ca, sa nu fim ipocriti, varza este un preparat demn, in opinia mea, de toata stima si pun mana in foc ca marea majoritate a celor care stramba din nas in societate cand aud de asa ceva, in particular sunt ahtiati dupa ea. Am zis!
Prin urmare, a iesit varza noua, romaneasca. Am un fix cu produsele noastre autohtone de foarte multi ani, asa ca, doar n-o sa ma lecuiesc acum. O asteptam cu nerabdare, prin urmare, imediat cum am “prins-o”, gata…la cutit cu ‘mneaiei si apoi la ceaun…Dar, sa nu luam pe repede inainte si mai intai sa vedem impreuna ce mai alaturam pe langa varza asta…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 varza de 1 kg fireste
- ½ kg cap de piept porc
- ½ kg rosii
- 2 ardei kapia
- Ulei
- Sare
- Piper
- Paprika
[/list]
Mod de preparare:
Si asa cum este firesc incepem prepararea prin pregatirea si tocarea verzei, peste care adaugam sare sa-si mai lase de apa. Lasam 10-15 minute apoi framantam varza vartos, o stoarcem si lasam la odihna pana mai pregatim si alte cele.
Curatam rosiile si ardeii kapia, taiem legumele bucati mari. Fasonam si taiem carnea si intr-un ceaun nu foarte gospodaros, o rumenim grijuliu pana este pe jumate patrunsa. Adaugam peste carne varza si amestecam bine, apoi adaugam rosiile si ardeii, cuprindem din apa si lasam dragilor sa fiarba aproximativ o ora intrega.
Asezonam din sare, piper si paprika, nu va zgarciti cu uleiul daca mai este nevoie si mai lasam sa fiarba 15 minute.
Dupa cele 15 minute trecute putem constata cu ochiul liber ca avem o minunata varza noua, aromata si imbietoare, asa ca nu mai pierdem timpul cu povesti si ne asazam la masa. Ce mai lipseste ? Ardeiul iute!
Gata, pofta buna!
Sursa: Retete Culinare