Evenimente

Zilele Europene ale Patrimoniului

Zilele Europene ale Patrimoniului
Zilele Europene ale Patrimoniului
Zilele Europene ale Patrimoniului

Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) în anul 2015 se  desfăşoara sub genericul „Patrimoniu industrial şi tehnic” – o temă comună pentru majoritatea statelor europene. Evenimentele dedicate Zilei Europene ale Patrimoniului sunt organizate în perioada 18-19 septembrie  și în municipiul Braila. 

Cu acest prilej, vineri, 18 septembrie, începând cu ora 12.00, la Casa P.S. Goangă are loc vernisajul expoziției de fotografii și documente puse la dispoziția publicului larg de Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale Brăila și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”.

Sâmbătă, 19 septembrie, începând cu ora 10.00, puteți face o călătorie cu un tramvai construit în anul 1910 în Austria și care se află în prezent în patrimoniul SC Braicar SA.

Tramvaiele fac parte din peisajul urban brăilean din 19 iunie 1900, când s-a inaugurat prima cale de rulare în lungime de circa 10 kilometri, ce făcea legătura între Piaţa „Sfinţii Arhangheli” (actuala Piaţă Traian), Bariera Călăraşilor şi Staţiunea Lacu Sărat.

În acea perioadă, Brăila a fost al patrulea oraş din România, după București, Timişoara și Iași, care a folosit tramvaiul electric pentru transportul public de călători. 

În prezent, liniile de tramvai din municipiul Brăila se întind pe 54 de kilometri.

Tramvaiul de epocă din Brăila este de tip H2, a fost construit în anul 1910 în Austria de către firma Simmering din Graz și a intrat în exploatare la Wiener Linien din Viena. Are o capacitate de transport de 22 călători pe scaune și 18 în picioare. Dispune de 4 usi de acces pentru călători și doua posturi de conducere. Constructiv, vagonul este realizat pe structura de șasiu („truck”) cu osii fixe.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost distrus de bombardamente și refăcut în anul 1948. Datorită evoluției tehnicii și normelor de siguranta circulației și a pasagerilor, în anul 1963 vagonul tip H2 a fost modernizat adaugându-i-se dispozitivele de frânare electromagnetică și iluminarea cupeului cu tuburi fluorescente.

În anul 1979 acest vagon a fost retras din circulație. La Brăila a sosit în luna august a anului 2008, ca donație din partea firmei MT-EISENBAHNBEDARF reprezentata de Domnul Alfred Fleissner, care deține Muzeul Tramvaiului din Mariazell, Austria. A fost restaurat într-un timp record de numai 4 luni.      

În prezent există doua asemenea tramvaie, unul la Muzeul Tramvaiului din Viena și acesta, la Braila.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •