Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați (I.C.D.E.A.P.A. Galați) are plăcerea de a anunța finalizarea cu succes a activității de populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni, desfășurată în data de 30 august 2024, la km 100 al fluviului Dunărea, în dreptul localității Isaccea.
În cadrul acestui eveniment, organizat în colaborare cu WWF România, au fost eliberați în apele Dunării un număr total de 370 pui de nisetru și 940 pui de păstrugă, având dimensiuni cuprinse între 18 și 23 cm. Materialul biologic eliberat provine din genitori de generație F1, din speciile Acipenser stellatus (Pallas, 1771) și Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1883).
Acțiunea de populare a sturionilor reprezintă un pas semnificativ în eforturile continue de conservare și protecție a acestor specii emblematice, contribuind la refacerea populațiilor naturale de sturioni din fluviul Dunărea.
Deasemenea reprezintă o componentă esențială a proiectului de cercetare ADER 12.1.1., care urmărește conservarea potențialului genetic al speciilor de pești de importanță economică și ecologică. Acțiunile de cercetare care au stat la baza acestui eveniment au fost realizate cu ajutorul infrastructurii dezvoltate prin proiectul „Modernizare Sistem Pilot de Cercetare-Dezvoltare pentru Reproducere Artificială și Dezvoltare Postembrionară a Speciilor de Pești cu Valoare Economică” (SMIS 152947). Acest proiect a fost finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (DGP AM POPAM) prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.
Acțiunea „Vino şi botează-ţi sturionul!” a marcat Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și la ea au participat elevi ai liceului teoretic Constantin Brătescu Isaccea, liceului tehnologic Simion Leonard din Lucavița precum și elevi ai școlii gimnaziale Traian Coșovei din Somova care și-au ales și denumit sturionii la eliberarea lor în Dunăre. Au participat aproximativ 100 de elevi și cadre didactice.
”Această acțiune este rodul muncii depuse de colectivul institutului nostru și este, dacă vreți, o încununare a eforturilor făcute pentru conservarea și protejarea sturionilor. I.C.D.E.A.P.A. Galați rămâne dedicat continuării cercetărilor și implementării de proiecte menite să protejeze și să conserve resursele acvatice ale României. Vom continua să colaborăm cu organizații de instituții științifice și autorități publice pentru a asigura un viitor sustenabil pentru biodiversitatea Dunării”, a declarat cercetător științific gradul II conf. univ. dr. ing. Floricel Maricel DIMA – director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați
”Este a doua populare la care participăm anul acesta ca organizatori. Ne dorim ca actualele populații de sturioni să fie cât mai mult susținute. Trebuie ca și ceilalți actori implicați cum ar fi organele de control, legislative și pescarii prin activitățile lor specifice să contribuie la acest efort”. a declarat Cristina MUNTEANU coordonator național conservare sturioni WWF România.