Politica

Unul dintre magistratii care judeca dosarul ICA, saltat de DNA pentru luare de mita

Unul dintre magistratii care judeca dosarul ICA, saltat de DNA pentru luare de mita
Unul dintre magistratii care judeca dosarul ICA, saltat de DNA pentru luare de mita
Dan Voiculescu, „Greuceanul” din dosarul ICA

 

„Revelaţii” nebănuite în dosarul ICA: judecătorul Stan Mustaţă, unul dintre magistraţii din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judecă în care este acuzat Dan Voiculescu a fost ridicat, în această dimineaţă, de procurorii DNA, fiind suspectat de luare de mită, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au precizat că judecătorul Stan Mustaţă a fost ridicat de la Curtea de Apel Bucureşti, urmând să fie audiat.

Împreună cu un alt magistrat, judecătorul Stan Mustaţă trebuia să judece, astăzi, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

La termenul din 8 aprilie, judecătorul Stan Mustaţă a formulat o cerere de abţinere. Mustaţă a motivat formularea cererii de abţinere prin faptul că doreşte să elimine orice dubiu sau suspiciune privind presupuse interese ale sale în acest dosar, scenariu abordat în mai multe materiale de presă pe care judecătorul le consideră a fi „neadevărate”.  Cererea i-a fost însă respinsă, astfel că Stan Mustaţă a continuat să judece acest dosar.

Flashback: 26 septembrie 2013. Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.

Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, a fost acuzat de procurori de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de spălare de bani, ambele în formă continuată.

Prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro, potrivit procurorilor. 

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •