[quote style=”1″]Mazarea este unul din alimentele a caror origine se pierde in negura timpurilor. Se pare ca pentru prima oara boabele verzi ale acestei leguminoase, ruda buna cu fasolea, au fost cultivate pe actualul teritoriu al Chinei. In Europa, mazarea a ajuns cu mai bine de doua milenii in urma, insa celebritatea a cunoscut-o abia in Evul Mediu, cand era o delicatesa pe masa regilor europeni. Din bucatariile regale, mazarea a ajuns apoi, treptat, pe mesele oamenilor de rand, mai intai in stare uscata, apoi in forma proaspata, in care este consumata preponderent in zilele noastre. Foarte hranitoare si bogata in proteine, ea s-a raspandit pe toate continentele lumii, tinzand la statutul de aliment de baza, la fel ca orezul sau cartofii. Insa inainte de a ajunge in farfurie, ea isi castigase deja statutul de aliment-medicament.
Ce mai poti spune in plus despre mazare? Mai nimic, insa putem povesti despre o supa de mazare exceptionala, cu un “strop”de afumatura, servita fierbinte…un preparat delicios, nici regal, nici proletar…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- ½ kg mazare boabe
- 1 ceapa
- 1 lingura faina
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 500 ml supa de pasare
- 250 g bacon
- Crutoane
[/list]
Mod de preparare:
Curatam ceapa si mazarea, ceapa o tocam marunt si o “zvarlim” intr-o cratita cu uleiul de masline spre cuvincioasa calire. Adaugam peste ceapa mazarea si faina, amestecam vartos, apoi adaugam supa fierbinte, asezonam din sare si piper si lasam la fiert pana se inmoaie mazarea.
Scoatem o lingura de mazare boabe, iar restul blendam fierbinte.
Separat rumenim pe grill baconul.
Montam supa de mazare in farfurie si servim fierbinte, cu bacon rumenit, boabe de mazare si crutoane.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare