Stiri

Sfaturi pentru cumparaturile de Pasti

Sfaturi pentru cumparaturile de Pasti

  

Sfaturi pentru cumparaturile de Pasti
Sfaturi pentru cumparaturile de Pasti

    In aceste zile, romanii isi fac cea mai mare parte a cumparaturilor pentru masa de Paste. De aceea in aceasta perioada premergatoare sarbatorilor pascale se inregistreaza un maxim atit al activitatii comerciantilor, in special de produse alimentare, cit si al cererii de astfel de produse. Comercializarea acestor produse se efectueaza in magazine specializate, piete agroalimetare, piete de produse traditionale.

      De aceea, inspectorii Oficiului pentru Protectia Cumparatorului acorda o atentie deosebita verificarii pietei, in special de produse alimentare si agroalimentare, in vederea prevenirii, pe cit posibil, a unor evenimente nedorite, cu consecinte asupra consumatorilor, fiind controlate cu precadere sectoarele de comercializare carne, peste, oua, vinuri, vopsea de oua, produse lactate. Iata citeva indrumari utile pentru cumparaturile de Pasti:
* cumparati produsele numai din locuri autorizate;
* evitati cumpararea produselor expuse spre vinzare in locuri improprii, respectiv trotuare, portbagajele autoturismelor etc., chiar daca pretul oferit este atragator;
* verificati data de minima durabilitate a produselor;
* cititi eticheta si verificati daca starea termica mentionata pe ambalajul produsului este cea in care se gaseste produsul la comercializare;
* pentru produsele preambalate verificati, in plus, starea ambalajelor (integritate, etanseitate, salubritate), incadrarea in cantitatea neta sau volumul net, declarate de producator.

Cum alegem un miel bun pentru masa de Pasti
* mielul dispune de incisivi numai pe maxilarul inferior;
* verificati daca are aplicata stampila care atesta ca provine din unitati de taiere sigure;
* carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urit mirositoare;
* transportati carnea cumparata in conditii igienice si depozitati-o la temperaturi de 0 – 40 C;
* se recomanda achizitionarea numai din macelarii, magazine alimentare si locuri special amenajate si monitorizate din piete.
Organele: se altereaza intr-un timp mult mai scurt decit carnea, de aceea aveti grija ca pe suprafata acestor organe, care se folosesc la prepararea produselor specifice, sa nu existe pete albe sau formatiuni suspecte; acestea sint semne ca animalul era bolnav.
Carnea tocata: este de preferat sa fie tocata in momentul cumpararii si sa se aleaga carne cu mai putina grasime; daca optati pentru carnea tocata ambalata, cititi eticheta, pentru ca aceasta contine detalii privind ingredientele/ tipul de carne folosita. Nu cumparati carne gata condimentata pentru friptura! Aceasta  poate fi veche.
In cazul pestelui:
* optati pentru pestele proaspat, nu congelat; acesta ar trebui sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile roz, nu caramizii. Daca pestele este alterat, solzii se desprind usor de pe el si are carnea moale, nu elastica, precum cel proaspat;
* pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Alegerea oualor:
* evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
* la spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul;
* verificati data durabilitatii minimale, care trebuie sa fie inscrisa pe fiecare ou.
Vopseaua de oua:
* cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
* urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale;
* la vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii (precum cea tipografica sau pentru textile), care poate prezenta pericol pentru sanatate.
Pentru a va asigura ca veti avea pe masa un vin bun, cumparati numai din locuri autorizate si verificati etanseitatea recipientelor, cit si limpiditatea continutului, vinul care prezinta depuneri fiind impropriu consumului.
Produsele traditionale trebuie sa aiba inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, data obtinerii si conditiile de pastrare, ingrediente si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului (eticheta se aplica pe ambalajul traditional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini pentru brinzeturi etc):
In general, pe ambalajul sau eticheta unui produs alimentar trebuie sa urmariti informatii privind:
* denumirea produsului;
* denumirea si adresa producatorului, distribuitorului sau importatorului;
* data durabilitatii minimale, exprimata sub forma „A se consuma, de preferinta, inainte de” sau „Expira la data de”;
* cantitatea neta;
* concentratia alcoolica, in cazul bauturilor la care aceasta este mai mare de 1,2% in volum.
De aceea, sfaturile privind calitatea carnii de miel, in special, le sunt utile tuturor.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.