Silviu Mares 21 noiembrie 2012
Se apropie sarbatorile de iarna. Autoritatile brailene sunt pregatite pentru orice surprize

Se apropie sarbatorile de iarna. Autoritatile brailene sunt pregatite pentru orice surprizeSedinta Colegiului Prefectural de ieri, care s-a desfasurat, cu incepere de la ora 10,00, in sala mare de sedinte a Prefecturii Braila, a avut mai multe puncte inscrise la ordinea de zi.

Gabriel Ciochina, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica a judetului Braila, a prezentat asistentei, pe marginea informarii asupra actiunilor ce urmeaza a fi desfasurate, de catre Directia pe care o conduce, în vederea monitorizarii respectarii prevederilor legale la comercializarea produselor specifice sarbatorilor de iarna, cateva puncte de vedere personale.

„Obiectivele urmarite de noi se refera la modul in care se respecta legislatia sanitara in unitatile de toate tipurile, dar in special la agentii economici, ale caror produse si servicii ar putea reprezenta un risc pentru sanatatea populatiei, modul de comercializare, dar si de etichetare a produselor alimentare, calitatea serviciilor de alimentatie publica si colectiva.

Actiunea de control si de aplicare a legislatiei va fi dublata si de o componenta de acordare a consilierii agentilor comerciali in timpul desfasurarii controalelor, intrucat, de-a lungul timpului, s-a observat ca mai exista mici scapari in ceea ce inseamna respectarea prevederilor legale”, a spus Gabriel Ciochina.

„Neconformitatile care vor fi constatate, vor fi sanctionate”, a mai mentionat acesta.

Caragata Nita, directorul executiv al Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila a precizat, in completarea programului de masuri de supraveghere sanitar-veterinara, în perioada premergatoare si în timpul sarbatorilor de iarna, în domeniul igienei si sanatatii publice sanitar-veterinare, ca, „in vederea realizarii obiectivului prioritar de siguranta alimentara, pentru asigurarea unor sarbatori de iarna linistite, fara evenimente in perioada urmatoare, echipe mixte, formate din inspectori din cadrul serviciilor functionale ale DSVSA Braila, vor intreprinde actiuni de control in unitatile de producere, de prelucrare, de depozitare, de transport si valorificare a produselor de origine animala”.

Directorul DSVSA a mai mentionat faptul ca aceste controale se vor intensifica, odata cu apropierea sarbatorilor de iarna si nu vor ocoli hipermarketurile si supermarketurile.

„Avand in vedere ca, la noi, la romani, traditia sarbatorii Craciunului inseamna si sacrificarea porcilor, in aceasta perioada, personalul institutiei, precum si medicii veterinari de libera practica, cu activitate concesionata de la nivelul localitatilor din judet, in luna decembrie vor fi in alerta maxima, sarcina acestora fiind prevenirea imbolnavirii cetatenilor Brailei, prin prevenirea introducerii in consum a carnii infestate cu trichinella”, a anuntat Caragata Nita.

Programul de activitate al DSVSA, in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, va fi, in zilele lucratoare, intre orele 8,00 si 18,00, iar, in zilele libere, va fi intre orele 8,00 si 12,00.

Dumitru Marta, comisar sef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor a solicitat o colaborare mai stransa intre institutiile care concura la siguranta alimentara a populatiei, dat fiind faptul ca institutia pe care o reprezinta, dupa restructurari succesive de personal, nu mai poate urmari cu succes toate neregularitatile care pot sa apara.

„Exista o multime de probleme in piata si, desi am propus modificari de legislatie, acestea s-au blocat pe sus”, a afirmat Dumitru Marta.

Acesta a mai atentionat consumatorii asupra unor produse, tip „venin de matca”, produse care nu exista in realitate, pentru ca matca de albine nu produce venin, dar sunt promovate prin publicitate, pentru a-i pacali pe unii cumparatori naivi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.