Silviu Mares 4 decembrie 2012
Pana la Protectia consumatorilor, protejati-va singuri!

Pana la Protectia consumatorilor, protejati-va singuri!Luna decembrie este, de fiecare data, atat o luna a cadourilor, mai ales pentru copii, cat si o luna a cumparaturilor de alimente, pentru toata lumea, de la mic la mare. Si invers.

Mos Nicolae si Mos Craciun sunt, in aceasta luna nebuna, nebuna, nebuna, doar doua borne, intre care sacosele, plasele, pungile vor avea de suferit iremediabil, fiind intens folosite.

In dorinta de a cumpara „ceva” cat mai bun, cat mai ieftin, cat mai repede, uitam, de multe ori, sa vedem ce punem in acele sacose, multumiti ca am mai scapat, cu bine, de o corvoada.

De aceea, odata cu debutul acestei luni, institutiile abilitate, printre care Protectia Consumatorului si Directia Sanitar-Veterinara, incep, in paralel cu intensificarea controalelor la agentii economici, si reluarea unui set de sfaturi catre cumparatori, sfaturi care, pe noi, naivii consumatori, ne pot salva din situatii nu tocmai fericite.

Dintr-un „decalog” al acestor zile, prezentam cateva sfaturi, de care e bine sa tinem seama:

– Acordati atentie modului de prezentare a ambalajului. Nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este impropriu, este murdar sau este deteriorat.

– Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantii respectivi nu au posibilitatea de a asigura conditiile optime de depozitare, expunere si comercializare si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur, care va poate afecta sanatatea.

– Evitati cumpararea alimentelor in vrac (dulciuri, fructe uscate, plante pentru ceai, condimente), care sunt expuse, la comercializare, in acelasi spatiu cu cele  preambalate/ambalate; asigurati-va ca sunt respectate conditiile de microclimat, respectiv, de temperatura si umiditate, ca nu sunt urme de mucegai pe lada sau sacul in care sunt depozitate.

– Asigurati-va de calitatea alimentelor, prin examinare vizuala, cu deosebire dand atentie la aspect, culoare, consistenta, textura, gust si miros, proprietati ale alimentelor ce pot indica prezenta si activitatea unor microorganisme nedorite.

– Urmariti cu atentie modul de etichetare al produselor nepreambalate. Acestea trebuie sa aiba inscrise denumirea produsului, data durabilitatii minimale sau data limita de consum, precum si ingredientele susceptibil a fi alergenice. Inscrierea acestor elemente obligatorii trebuie facuta pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma, fara risc de confuzie.

– Tineti cont ca produsele de panificatie, patiserie si cofetarie, prin natura lor, trebuie consumate in 24 ore de la fabricatie.

– Daca ati respectat aceste masuri de protectie si, totusi, constatati, acasa, ca ati cumparat alimente potential nesigure si/sau alterate, cu modificari de gust, miros, aspect, textura, impurificate si/sau infestate, separati-le de celelalte alimente; aveti dreptul sa solicitati vanzatorului, pe baza bonului/facturii fiscale, inlocuirea acestora sau restituirea sumelor platite.

– In cazul jucariilor, cereti instructiunile de folosire si certificatul de garantie, in limba romana, chiar daca sunt produse din import;

– Cititi cu atentie eticheta, pentru a vedea din ce materiale este confectionata jucaria.

– Cautati sa achizitionati jucarii ce au pe eticheta marcajul CE, marcaj ce indica respectarea normelor europene in realizarea produsului.

– Respectati indicatiile etichetei, in ceea ce priveste categoria de varsta pentru care este recomandata a fi utilizata jucaria.

– Asigurati-va ca nu cumparati o jucarie contrafacuta.

„Dupa ce va trece aceasta campanie electorala, vom incepe o campanie de consiliere a consumatorilor”, promitea Dumitru Marta (foto), comisar sef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor, astfel incat sarbatorile ce vor veni sa nu afecteze populatia in niciun fel sau cat mai putin posibil.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.