Ingrediente:
250 g salata creata
2 castraveti
150 g capsune proaspete
100 g iaurt 2,5% grasime
15 frunze de menta
1 lamaie
Sare
Piper
Mod de preparare:
Este un preparat imperial, de origine romana, patricienii se bucurau de astfel de salate la ospetele organizate in capitala imperiului, Roma. Capsunile, originare din Alpi, cresteau salbatice, (Fragaria vesca) si erau numite de patricienii imperiului fragans, data fiind aroma lor puternica. Denumirea a dovedit a fi perena, s-a pastrat pana la noi, ca “demni urmasi ai Romei” , in prezent o cunoastem sub forma de “fragi” si numeste tot forma salbatica a plantei, e drept mai modesta ca marime, dar inconfundabila ca aroma. Legenda spune ca la moartea lui Adonis, Venus a plans cu lacrimi mari, care, atunci cand au cazut pe pamant, s-au transformat in inimioare rosii, capsunile. O tempora, o mores… si noi, ce epigoni!
Cum imperiul si obiceiurile lui, au apus de mult, ne ramane doar placerea de a savura una din salatele imperiale, prilej de bucurie sufleteasca si, de ce nu, mandrie, doar spunem ca “noi suntem urmasii Romei !”
Asadar, hai sa pregatim minunatia…
Spalam si scurgem bine salata, o rupem cu mana si o asezam intr-un bol transparent de salata.
Spalam castravetii, taiem capetele, ii curatam cu un cutit de ornat legume partial de coaja, ii taiem felii si ii adaugam la salata.
Spalam capsunile, le taiem in sferturi si le adaugam si pe ele.
Pregatim un dressing din iartul amestecat cu frunzele de menta taiate marunt, sucul de lamaie, sarea si piper-ul.
Adaugam dressing-ul peste salata numai in momentul servirii.
La aceasta salata, daca avem sansa sa gasim un Merlot Rose, cu postgust de fructe de padure, va garantez ca va fi o experienta de neuitat.
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare