ProBr

Romanii detin cele mai mari exploatatii agricole din tara

Romanii detin cele mai mari exploatatii agricole din tara
Romanii detin cele mai mari exploatatii agricole din tara
Culita Tarata si Constantin Dulute

Fermierii autohtoni conduc in topul celor mai mari exploatatii agricole din Romania, ocupand primele trei pozitii cu suprafete de peste 50.000 ha. Anul 2012 a adus cateva schimbari importante in clasamentul celor mai mari exploatatii agricole, dupa ce Agricost SRL Iasi a reusit sa concesioneze anul trecut de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) cele peste 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei pentru 49 de ani, dupa ce a castigat procesul cu ADS inca din 2005. Terenul este exploatat insa in continuare de Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi care, dupa ce le-a lucrat mai bine de zece ani, a ajuns cel mai mare datornic al ADS, iar din iunie 2012 a devenit presedintele CJ Neamt.
Urmatoarele dou? pozitii in top sunt disputate de Ioan Niculae, patronul Interagro si prietenul lui Gheorghe Bunea Stancu, a carui sotie este de pe meleaguri brailene si Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova.

Cele mai mari 10 exploatatii agricole din Romania au impreun? circa 326.000 hectare de teren agricol, ceea ce reprezinta circa 3% din terenul arabil al Romaniei. Cat despre straini, acestia au ajuns deja la circa 800.000 ha in Romania si se apropie de 10% din totalul suprafetei arabile.
Agricost Iasi, firma cu capital romano-olandez, care incheiat actul de concesiune cu ADS pentru 49 de ani pentru suprafata de 57.000 ha de teren agricol in Insula Mare a Brailei, a obtinut acest drept in urma unui proces cu ADS. Daca teoretic Agricost este beneficiarul terenurilor din IMB, in practica insa cel care lucreaza in continuare terenurile este tot Culita Tarata.

Cat despre legatura dintre cele doua firme, vorbim mai degraba de o relatie de colaborarea, care n-ar fi exclus sa se mentina si in viitor, relatiile dintre actionarul majoritar al Agricost, Constantin Dulute si noul presedinte al CJ Neamt sunt mai mult decat cordiale, Dulute fiind nasul de cununie al baiatului lui Culita Tarata, George Tarata. Astfel ca, desi din primavara, societatea ieseana isi va pune culturile ei, pe terenurile pe care TCE 3 Brazi nu a cultivat in toamna grau sau rapita, este foarte probabil ca va apela tot la serviciile firmei controlate de familia lui Tarata.

SC Agricost SRL Iasi detine parcuri de sute de tractoare de pana la 300.000 euro bucata, combine de 200.000 euro bucata precum si alte utilaje agricole extrem de scumpe. Firma mai detine, tot pe hartie, o instalatie de irigatii unicat in Romania, ba chiar in Europa, sistemul de tevi si pompe ce iriga Insula Mare a Brailei, evaluat de specialisti la peste 30.000.000 euro. De asemenea firma ieseana detine acum si 40 de ferme in Insula Mare a Brailei, ferme in Neamt, Vaslui si Iasi, plus zeci de mii de hectare de teren arabil in toata tara.

Cine este noul aredas al IMB in acte? Constantin Dulute s-a nascut la Cotnari, apoi s-a stabilit la Barlad. Intre 1984 si 1996 a fost director la SC „Agrocomplex” Barlad, iar intre 1996 si 1999 a fost directorul Directiei Agricole Vaslui. Dupa 1999 a revenit la Agrocomplex, ulterior ajungand consilier personal al lui Gheorghe Strungariu, presedintele SC Cerealcom SA Vaslui. In mai putin de un an, Dulute a devenit omul de baza al elvetienilor de la Salco Grain AG, ce finantau de fapt Cerealcom, iar peste inca un an Cerealcom a intrat in faliment iar Dulute a preluat, prin SC Salco Imobiliar SRL, tot business-ul lui Strungariu, circa 100.000 de hectare de teren arabil si tot parcul de utilaje.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.