Actualitate Social

Revendicari ale sindicalistilor din sanatate

Revendicari ale sindicalistilor din sanatate

sanitas

Începând cu 23 iunie şi până pe 4 iulie, sindicaliştii Federaţiei Sanitas, precum şi cei de la Filiala Brăila, vor picheta Ministerul Sănătăţii, cel al Muncii şi al Finanţelor. Salariaţii îşi cer drepturile, adică majorarea cu 10 puncte procentuale a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi publicarea contractului colectiv de muncă din sectorul sanitar în Monitorul Oficial. Dacă nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în luna iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide a doua parte a protestelor, putându-se ajunge la grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar la grevă generală.

 

În cursul acestei zile, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că în zilele de 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 30 iunie şi 1 iulie vor picheta Ministerul Sănătăţii; pe 26 iunie şi 2 iulie – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; iar pe 27 iunie, 3 iulie şi 4 iulie sindicaliştii îşi vor revendica drepturile în faţa Ministerului Finanţelor Publice.

Marius Sepi a precizat că în data de 13 iunie 2014 Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România a stabilit cu liderii din toate judeţele ţării, printer care şi cei din Brăila, să iasă în stradă pentru a-şi câştiga “meciul” cu reprezentanţii Guvernului României prin: Ministerul Sănătăţii; Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Finanţelor Publice. Neonorarea revendicărilor transmise în repetate rânduri de către liderii Federaţiei SANITAS din România reprezentanţilor Guvernului României, va duce la declanşarea acţiunilor de protest în toată ţara. Sindicaliştii Federaţiei Sanitas cer încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi deblocarea posturilor.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat:

Revendicările sindicaliştilor Sanitas pentru a nu se ajunge în stradă sunt: creşterea cu 10 % a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând cu data de 1 iulie 2014 şi aplicarea Legii nr. 284/2010 în sănătate şi asistenţă socială, de la 1 octombrie 2014; publicarea în Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Muncă pe sectorul sănătate şi activităţi sanitar-veterinare, înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice cu numărul 1726/29.11.2013, până în data de 20 iunie 2014; deblocarea de urgenţă a posturilor vacante în sănătate şi asistenţă socială până pe data de 20 iunie 2014. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit ca în perioada 23 iunie – 04 iulie să înceapă acţiunile de protest prin pichetarea instituţiilor statului abilitate în rezolvarea revendicărilor. Calendarul mişcărilor de protest este următorul: în zilele de 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 30 iunie şi 1 iulie vom picheta Ministerul Sănătăţii; pe 26 iunie şi 2 iulie – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; iar pe 27 iunie, 3 iulie şi 4 iulie – Ministerul Finanţelor Publice.

 

Isi cer drepturile: Sanitas Braila iese in strada
Isi cer drepturile: Sanitas Braila iese in strada

 

Liderul Federaţiei Sanitas a precizat că s-a ajuns la această situaţie deoarece până acum revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate, nu s-au mai găsit soluţii pentru aceştia, iar în sănătate este un deficit enorm. Marius Sepi a mai spus că dacă nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în luna iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide a doua parte a protestelor, putându-se ajunge la grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar la grevă generală.

Liderii federaţiei sindicale s-au întâlnit, în 29 mai, cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului de Finanţe şi cu ministrul pentru Dialog Social şi au discutat trei dintre revendicările Sanitas: contract colectiv de muncă pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical şi pentru angajaţii din asistenţă socială. În ce priveşte creşterea de urgenţă a veniturilor personalului din sănătate cu cel puţin zece la sută, sindicaliştii au solicitat ca această măsură să fie luată în special pentru cei cu venituri mici. Aceeaşi solicitare, de majorare salarială cu zece procente, s-a făcut şi pentru domeniul asistenţei sociale, unde sunt cele mai mici salarii. S-a solicitat şi transformarea de urgenţă a contractului colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare, data limită de soluţionare fiind 10 iunie.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •