Economie Actualitate

Raport CE – Romania, vulnerabila in fata fenomenului spalarii banilor

Raport CE – Romania, vulnerabila in fata fenomenului spalarii banilor
Raport CE - Romania, vulnerabila in fata fenomenului spalarii banilor
Raport CE – Romania, vulnerabila in fata fenomenului spalarii banilor

 

Chiar dacă România şi-a îmbunătăţit legislaţia şi capacitatea de a îngheţa şi confisca averile ilicite, sistemul financiar este însă vulnerabil în faţa fenomenului spălării banilor, se arată într-un raport publicat astăzi de Consiliul Europei. Raportul a fost realizat în urma celei de-a patra vizite de evaluare în România, efectuată de experţii Consiliului Europei în perioada 27 mai – 1 iunie 2013.

În raportul realizat de Comitetul de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului al Consiliului Europei (MONEYVAL) se precizează:

România şi-a îmbunătăţit cadrul legal şi capacitatea de a îngheţa şi confisca averile ilicite. Cu toate acestea, instituţiile de aplicare a legii trebuie să desfăşoare, de o manieră proactivă, anchete financiare simultan cu investigarea faptelor penale prin intermediul cărora se generează venituri ilegale. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor respectă, în linii mari, standardele internaţionale, iar numărul de investigaţii, puneri sub acuzare şi condamnări a crescut. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru consolidarea implementării delictului de spălare de bani şi pentru soluţionarea deficienţelor structurale în ceea ce priveşte procesele judiciare şi aplicarea legii.

Experţii europeni atrag atenţia că sistemul financiar din România prezintă „o vulnerabilitate semnificativă” în faţa fenomenului spălării banilor, motiv pentru care detectarea de către autorităţile române a practicii ilegale a transportului „fizic” transfrontalier al sumelor de bani de către curieri ridică „preocupări serioase”. MONEYVAL îşi manifestă, totodată, îngrijorarea şi faţă de „eficienţa şi consecvenţa acţiunilor de supraveghere în ceea ce priveşte spălarea de bani şi finanţările grupărilor teroriste”. Raportul CE arată că sunt necesare „eforturi suplimentare”, astfel încât activitatea mecanismului naţional de coordonare în domeniu să devină eficientă, mai ales în privinţa cooperării la nivel internaţional.

MONEYVAL e de părere că, dată fiind poziţionarea la graniţa de est a Uniunii Europene şi fiind parte atât a rutei balcanice de trafic, cât şi a celei euro-asiatice, România este „atractivă” pentru grupările criminale şi pentru evazionişti.

Economia subterană reprezintă 30% din PIB (la nivelul anului 2011), iar organizaţiile criminale din ţările vecine şi din Italia investesc în active româneşti, se mai arată în Raportul Comisiei Europene. Cât priveşte organizaţiile criminale româneşti, acestea sunt implicate în diverse activităţi ilegale din Europa, precum reţele de prostituţie, extorcare şi trafic de droguri.

 

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •